Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Kıl Kurdu ve Tenya Parazitleri Nasıl Dökülür?

Kıl kurdu, tenya, çengelli solucan gibi birbirinden çok farklı çeşitleri olan bağırsak solucanları, sindirim sisteminde konaklayan iç parazitlerdir.  Çok büyük bölümü kene vb. dış parazitlerin aksine kan emme yeteneğine sahip değildir. Ancak elbette sindirim sistemindeki besine ortak olarak hayatta kalırlar. Sadece besine ortak olarak bile insan metabolizmasını önemli ölçüde etkileyebilir. Kaldı ki çengelli solucanlar doğrudan ince bağırsağa yapışarak kan emebilir. Çengelli solucanın emdiği kandan çok daha fazlası bu parazitlerin sebep oldukları yaralardan bağırsağa akar. Aynı miktarda kan üretilemediği için çengelli solucanın önemli bir belirtisi olan kansızlık başlar. Ülkemizde en fazla rastlanan bağırsak paraziti kıl kurdudur. Kıl kurdu büyük boyutlara ulaşabilen bir parazit değildir. Ancak tedavi görmeyen hastalarda tenyaların büyüklüğü birkaç metreye ulaşabilir.

Bağırsak Kurtları Bulaşıcı Mıdır?

  • Özellikle kötü ve standart dışı koşullarda üretilen et mamullerinden tenya bulaşma ihtimali yüksektir. Zaten sadece bu sebepten çiğ köftelere et koyulması yasaklanmıştır.
  • Kirli sular ve dolayısıyla kirli sulara maruz kalmış marul, salatalık vb. tarla mamulleri parazit ya da parazit yumurtası taşıyor olabilir. Bu yüzden yıkanmadan hiçbir tarla ürünü tüketilmemelidir.
  • Sokak hayvanlarının büyük bir kısmı parazit taşır. Ülkemizde sokak hayvanlarının kontrolleri yeterince yapılmadığı için bağırsak parazitlerinin yayılmasının önemli nedenlerinden biri de sokak hayvanlarıdır.
  • Bazı parazitler parazitli kişiyle aynı ortamda solumayla bile bulaşabilir.
  • Ortak eşyalar kullanan kişilerin birbirine parazit bulaştırma ihtimali çok yüksektir.
  • Toplu taşımada aynı yerden daha önce tutunmuş bir kişiden parazit bulaşabilir.

Parazit Belirtileri

Çok fazla türü  olan bağırsak solucanlarının sebep olacağı belirtiler de farklılık gösterir. Üstelik belirtiler solucanların ne zamandır vücutta olduğuna ve ne kadar çoğaldığına göre de değişir. Başlıca belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Anüste ve çevresinde kaşıntı
  • Sebebi belli olmayan ve tekrarlanan karın ağrıları
  • Mide bulantısı
  • Gece ağızdan akıntı gelmesi ve diş gıcırdatma
  • Anemi
  • Yorgunluk
  • Vitamin eksikliği
  • İştahsızlık ya da aşırı iştah

Bu belirtilerin birçoğu başka sebeplerle de ortaya çıkabilir. Ancak şüpheli bir durum varsa tedbiri elden bırakmayarak doktora gitmek gerekir.

Bağırsak Kurdu İçin Hangi Doktora Gidilir?

Bağırsak kurdu şüphesi oluştuğunda akla gelen ilk soru da elbette hangi doktorun sorunla ilgileneceğidir. Parazitler için parazitoloji uzmanına başvurulmalıdır. Bu bölüm yoksa dahiliye uzmanına da muayene olmak mümkündür.

Kurtlar Bağırsağı Delebilir Mi?

Parazitlerin bağırsağı delip dışına çıkması söz konusu değildir. Ancak çengelli kurtlar bağırsağın yüzeyine yapışarak kan emebilir. Üstelik sebep oldukları yaralar parazitin emebildiğinden kat kat fazla kan kaybına neden olur. Çünkü parazit bağırsağa yapışmayı bıraktığında da kanama devam eder.

Bağırsak Kurdu Testi Nasıl Yapılır?

Bağırsak kurdu şüphesi olan kişinin durumu ile ilgili en önemli ipucu çevresinde herhangi birinde parazit olup olmamasıdır. Çünkü aynı ortamı kullanan insanlardan birbirine parazit bulaşması çok olasıdır. Bir şekilde bağırsak kurdu şüphesi oluştuğunda ilk yapılacak şeyler gaita testi ve selofan bant uygulamasıdır. Bunlar çok kolay ve kişinin mahremiyetine müdahale edilmeden yapılan testlerdir. Ancak birçok hasta utandığı için bağırsak kurdunu dışkısında görse bile doktora başvuramıyor. Özel bölgelerinin muayene edileceğini düşünen hastalar belki de ömürleri boyunca bu sağlık sorununu sebepsiz yere yaşıyorlar. Gaita testinde hastadan kendisine verilen kutunun içine dışkısından bir parça koyması istenir. Daha sonra bu dışkı örneği laboratuvarda incelenerek parazit kalıntıları araştırılır. Her dışkı örneğinde parazit yumurtası olmaz. Kesin sonuç için bu testin 3 gün art arda tekrarlanması gerekir. Selofan bant ise ülkemizde en çok görülen kıl kurtlarının teşhisinde kullanılır. Kıl kurdu yumurtaları birçok parazitin aksine dışkıda gözlenemez. Kıl kurtları yumurtalarını geceleri dışarı çıkarak anüs çevresine bırakır. Selofan bandının bir tarafı yapışkandır. Hasta yapışkan tarafı anüs bölgesine birkaç kez yapıştırır ve çeker. Elbette bunu doktorun yanında değil, hasta kendi evinde sabah uyanır uyanmaz yapar. Sabah yapmanın önemi ise kıl kurtlarının yumurta bırakma alışkanlıkları ile ilgilidir. Gece anüsten dışarı çıkan kıl kurtları makat bölgesine yumurta bırakırlar. Hasta sabah kalktığında hiçbir şey yapmadan evvel selofan bant uygulamasını yapmalıdır. Böylece gece bırakılan yumurtalar banda yapışır ve laboratuvarda tespit edilir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Parazit

Yeni doğan bebeklerde parazit olmaz. Ancak annede parazit varsa bebekle meydana gelen temaslar sonucunda bulaşma ihtimali her zaman vardır. Bağırsak kurtları bebeklerin gelişiminin bozulmasına neden olur. Gelişimi bozulan çocukların durumu genellikle çocuğun az yemesine bağlanır. Halbuki bağırsak kurtları besinlere ortak olması gerçek sebep olabilir. Bununla birlikte çocuğun fazla yiyememesinin sebebi de bağırsak kurdu olabilir. Gelişim bozukluğu görülen çocuklarda parazit ihtimali mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

Çocuklarda Neden Bağırsak Kurdu Olur?

  • Çocuğun kullandığı biberon, çatal kaşık gibi sık sık yere düşmesi ve temizliğine dikkat edilmemesi
  • Bebeklerin her şeyi tanımaya çalışırken dokunması ve ağzına götürmesi
  • Çocuklarda hijyen anlayışı olmadığı için pis yerlere rahatlıkla dokunmaları
  • Anne babanın çocuğa iyi bir tuvalet eğitimi vermemesi
  • Çocukların arkadaşları ile sürekli temas halinde olması

Çocuklarda Bağırsak Kurdu Belirtileri

  • En önemli belirti gece ağızdan salya gelmesi (Unutulmamalıdır ki insan uyurken ağzında tükürük salgılanmaz)
  • İştahsızlık veya aşırı iştah
  • Bitkinlik ve kırgınlık hali
  • Sürekli bulantı
  • Karın ağrısı
  • Kilo alamama
  • Ani kilo kayıpları

Bağırsak Kurtları Nasıl Dökülür? (Tedavisi)

Bağırsak kurtları için bitkisel tedavi yöntemleri önerilse de bu yöntemlerin kesin sonuç verdiğine dair bir ispat yoktur. Bağırsak kurtları çok büyük çoğunlukla ilaçla tedavi edilir. Pek nadir de olsa çok ileri düzeydeki, tıkayıcı hale gelmiş parazit istilalarında ameliyat da söz konusu olabilir.

1-) Bağırsak Kurtları İçin İlaç Tedavisi

  1. Bağırsak kurdu ilaçları ağızdan alınır.
  2. Parazitin cinsine göre kullanılacak ilaç ve uygulama şekli değişir.
  3. Kıl kurtlarında ilaç tedavisi iki doz halinde uygulanır. İlk doz bağırsaktaki kurtları öldürür. Ancak gelişim aşamasındaki ilaca duyarsız larvalara bir şey olmaz.Aradan yaklaşık 15 gün geçtikten sonra da ikinci doz uygulanır. 15 günlük süre zarfında gelişen parazitler de böylece temizlenmiş olur.
  4. Ancak örneğin tenya tedavisinde durum farklıdır. 2 doza bölünen farklı bir ilaç 1 saat arayla alınır.
  5. İlaç tedavisi o anda bağırsakta bulunan kurtları öldürür. Ancak yatak çarşafında kalan parazit yumurtasına etki etmez. Bu yüzden ilaç tedavisi ile birlikte tüm ev temizlenmelidir.
  6. Özellikle iç çamaşırlar ve yatak örtüleri bol deterjanla sıcak suda yıkanmalıdır.
  7. Kir ve parazit yumurtası yuvası  haline gelmemesi için tırnaklar kesilmelidir. Tırnak makasları da çamaşır suyunda bir süre bekletilmelidir.
  8. Sadece bir kişide parazit çıksa bile aynı evde yaşayan herkese mutlaka aynı ilaç tedavisi aynı anda uygulanmalıdır.
  9. Evde devamlı temas edilen kumanda, klavye, kapı, dolap kapağı vb. yerler çamaşır suyuyla silinmelidir.
  10. Unutulmamalıdır ki parazitler hijyende atlanan bir noktanın sonucunda bulaşırlar ve ancak hijyene dikkat edildiğinde tamamen bitirilebilirler.

2-) Bağırsak Kurdu Ameliyatı

  1. Hasta uyutularak yapılan bir ameliyattır.
  2. Karın bölgesi açılarak yapılır.
  3. İnce bağırsağın uygun bir noktasından küçük bir kesi açılır.
  4. Açılan kesiden parazitler çıkarılır.
  5. Daha sonra ince bağırsak dikişle kapatılır. Bu dikişte kullanılan malzeme vücutta zamanla kaybolan cinsten olduğu için dikişlerin alınmasına gerek kalmaz.
  6. Karın da açılan kısım da kapatılarak dikiş atılır.
  7. Ameliyatlı bölgenin pansumanları ihmal edilmeden geçirilen bir haftanın ardından karındaki dikişler alınır.

 

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

  1. parazit dedi ki:

    Güzel yazı ama ben 3 üç gün üst üste tahlil yaptırmadan kesin emin olunamaz diye bir şey okudum.

Yorum Yaz