Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Kilo Almanın Yolları – 10 Altın Kural

Kilo Almanın Yolları – 10 Altın Kural

Hızlı Kilo Almak

Kilo alma yöntemleri zayıf insanlara çoğu zaman kilo vermeye çalışan obezite hastaları ile benzer hisler yaşatır. “Kilo almak istiyorum” diyenler de “zayıflamak istiyorum” diyenler de durumları birbirinin zıttı gibi görünse de genellikle aynı psikolojik durumdadır. Çünkü her iki durum da irade ve süreklilik ister. Sadece kısa süre uygulanacak bir diyet listesi ile kalıcı olarak kilo kontrolü yapılamaz. İdeal kiloda kalmak kimileri için çok kolay olsa da birçok insan için aşılması gereken ciddi problemler vardır. Bu problemlerin beslenme ile aşılabilecek olanlarının üstesinden gelinebilmesi için kişinin hangi gıdaları nasıl tüketeceğini bilmesi gerekir. Eğer bilmiyorsa diyetisyenden yardım alınması gerekir.

Zayıf Olmak Hastalık Mı?

Zayıf olmak tek başına bir hastalık olmasa bile birçok hastalığa ortam hazırlayabilir ya da var olan bir hastalığın belirtisi olabilir. Aşırı zayıflayan kişilerde bağışıklık da zayıflar ve vücut mikroplara karşı direncini kaybeder. Ayrıca zayıflık ciddi anlamda öz güven kaybına neden olabilir. Zayıflığa neden olan başlıca rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kıl kurdu, tenya vb. parazitler
  • Midede ve bağırsaklarda besinlerin emilememesi
  • Bedensel olarak fazla çalışma
  • Troid bezinden kaynaklanan hormonal bozukluklar nedeniyle metabolizmanın kendi kendine hızlı çalışması (Hipertroidi)
  • Psikolojik rahatsızlıklar (kişinin kendisini sürekli şişman görmesi ile oluşan yeme bozuklukları)
  • İştahsızlık
  • Sürekli ishal olma
  • Yetersiz ve düzensiz beslenme

Kilo Almanın 10 Altın Kuralı

  1. Kahvaltı erkenden ve proteinli gıdalarla yapılmalıdır. Yumurta, fıstık ezmesi ve peynir hem lezzet hem de protein içeriği açısından kahvaltı için idealdir. Kahvaltıda ceviz de yenilebilir. Kahvaltının erken yapılması diğer öğüne kadar midenin kendini iyice toplamasını sağlarken sabah aç geçirilen sürenin de beslenme periyotuna eklenmesini sağlar. Spor da yapıyorsanız “Sabah Sporu Kahvaltıdan Önce Mi Sonra Mı?”  konusunu ayrıca inceleyebilirsiniz.
  2. Tüm öğünler vaktinde yenmelidir. Bir öğün gecikince veya hiç yenmeyince mide rahatsız olur ve iştah azalır. Öğün atlayan kişi 2 tam öğün yerine 1 eksik öğün yemiş olur.
  3. Öğün aralarında atıştırmak ve mideyi çok aç bırakmamak için proteinli kuru meyveler ve yağlı tohumlar tüketilmelidir. Fıstık, ceviz, badem, kuru üzüm, kayısı, fındık, kaju vb. Ancak bu durum da ana öğünde iştahı kapatacak kadar abartılmamalıdır.
  4. Yemekte ya da yemekten önce mide içeceklerle şişirilmemelidir. Hatta çorbanın bile fazlasından kaçınılmalıdır. Eğer yemekten önce zaruri su ihtiyacı varsa az miktarda saf su içilmelidir. Şekerli içecekler hem iştahı kapatır hem de susuzluğu karşılamadığı için daha çok içilir. Su veya diğer içecekler öğün aralarında içilmelidir. Yemekle birlikte illa bir şey içilecekse besleyici olan ayran, taze meyve suyu vb. içecekler tercih edilmelidir.
  5. Koşu vb. kondisyon antrenmanı yapmamak kaydıyla güç egzersizleri kas kütlesini büyütmeye yardımcı olur. Ayrıca spor iştahı da açar.
  6. Yemeğin hemen üzerine su ya da çay içmek yanlıştır. Mideye zaman verilmelidir. Yemekten sonra en az bir saat hiçbir şey tüketilmemelidir. Böylece alınan besinlerden faydalanma oranı artar ve mide hızla ara öğünlere hazır hale gelir.
  7. Sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Günde bir porsiyon sütlü tatlı yenilebilir. Ancak şekerin fazlasının sağlıksız kilolara sebep olacağı unutulmamalıdır.
  8. Düzenli uyku çok önemlidir. Vücudun dinlenmesi ve kendini yenilemesi için yeterince ve doğru saatlerde uyunması önemlidir.
  9. Kırmızı et, tavuk, fıstık, süt gibi proteinli gıdalar mümkün olduğunca tercih edilmelidir. Proteinli gıdalar hakkında daha derin bilgi için diye listesini inceleyebilirsiniz.
  10. Çay ve kahve tüketimi kesinlikle sınırlandırılmalıdır. Hem kalori içermeyen hem de fazlası mideyi olumsuz etkileyen bu içeceklerin yerine taze sıkılmış meyve suları, süt, kefir, ayran gibi besleyici içecekler tercih edilmelidir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
1 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 5,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz