Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Meme Kanserinin Belirtileri ve Evde Meme Muayenesi

Meme Kanserinin Belirtileri ve Evde Meme Muayenesi

Meme Kanseri Nedir?

Meme kanseri, meme dokusunu oluşturan hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla meydana gelir. Kanser; radyasyon, kanserojen kimyasallar, genetik yatkınlık ve bir takım çevresel etkenlerin sebep olduğu DNA hasarları sonucu  oluşur. Bozulmuş DNA’lara sahip hücrelerin oluşturduğu fazlalık yapıya tümör denir.

 

İyi Huylu Tümör Nedir?

Eğer bu tümördeki hücreler vücudun başka yerlerine gitme eğilimi göstermezlerse bunlara tıpta ” selim tümörü” denir. Halk arasında ise ”iyi huylu tümör” diye bilinir. Fakat tümördeki hücreler vücuda yayılma eğiliminde olurlarsa buna “habis tümörü” denir yani kanser hastalığıdır. Bu aşamadan sonra en önemli şey erken teşhistir.

 

Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

-> Memede ya da koltuk altında ele kitle gelmesi

-> Memenin bir bölümünün veya tamamının şişmesi

-> Meme cildi ve meme başlarının kalınlaşması

-> Memeden kanlı akıntı gelmesi

-> Meme başının bir tarafa doğru çekilmesi

-> Meme cildinde portakal kabuğu görüntüsü ve kızarıklık

20 yaşını doldurmuş her kadının kendini ayda bir muayene etmesi ve şüpheli bir duruma rastlarsa hekime başvurması gerekir.

 

Evde Muayene Nasıl Yapılır?

Muayeneye meme başından başlanır. Parmak uçları memeye bastırılarak meme dokusu göğüs kafesiyle parmak uçları arasında sıkıştırılır. Mıncıklayarak muayene yapılamaz. Dairesel hareketlerle parmak uçları memeye bastırılarak gezdirilir ve herhangi bir kitle, sertlik, hassasiyet ya da şişkinlik olup olmadığı araştırılır. Koltukaltları da aynı şekilde kontrol edilir. Muayene ayda bir yapılmalıdır. Muayene için en uygun gün, her ay adet kanamasının başlangıcından 9 gün sonrasıdır. Bu dönemde memeler en doğal ve rahat hallerini alırlar.

 

Yaş İlerledikçe Risk Artıyor

Yaş ilerledikçe kanser riski artmaktadır. Hiçbir risk grubunda yer almayan  kadınlarda radyolojik kontroller 35 yaşında mamografi ve ultrasonla başlar. 40 yaşını doldurmuş kadınlara 18 ayda bir mamografi yapılmalıdır. Mamografinin ultrasonla da desteklenmesi iyi olur çünkü ultrason daha iyi gözlem yapar.

 

Kimlerde Görülme İhtimali Yüksektir?

-> Yakın akrabasında meme kanseri olanlar

-> Erken adet gören ve geç menapoza girenler

-> Az çocuğu olanlar

-> İlk gebeliğini 30 yaşından sonra yaşayanlar

-> Çocuğunu kısa süre emzirenler

-> Memesinde selim hastalığı olanlar

-> Şişman olanlar

-> Rahim ya da kalın bağırsak kanserine yakalanmış olanlar  risk grubundadır.

 

 

Nasıl Tedavi Edilir?

Cerrahi yöntem, memenin tamamının ya da sadece kanserli bölgesinin ve kanserin bulaştığı koltuk altı lenf bezlerinin alınmasıyla sonuçlanır. Günümüzde memenin tamamının alınmasıyla sonuçlanan  operasyonlar pek nadirdir. Çok geç teşhis edilmiş kanserlerde memenin tamamı alınır. Kitle alındıktan sonra kemoterapi uygulanarak vücutta kalan kanserli hücreler yok edilir.

 

Duygusal Önemi Çok Büyük

Meme kadın için duygusal olarak çok önemli bir organdır. Hem anneliğini hem de dişiliğini ifade eden bir organını kaybetme ihtimalini ölüm korkusuyla birlikte yaşamak kadının üzerinde büyük bir stres oluşturacaktır. Bu yüzden meme kanserinde psikolojik destek cerrahi bir operasyon kadar önemlidir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

Benzer Konular

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz