Migren Nedir? Migren Belirtileri ve Tedavisi
Migren Nedir?
Migren, toplumda genel olarak baş ağrısı olarak bilinir. Ancak ataklar halinde görülen bu hastalık; mide bulantısı, görme bozuklukları hatta geçici felçlere neden olabilen belirtilere sahiptir. Yani migren belli bir bölgeye ait denilemez. Migren fiziksel ve sinirsel sistemlerin atak sırasında çalışma bozuklukları gösterme durumudur. Atak sırasında hastanın yaşam kalitesi düşmektedir ancak ataklar geçtikten sonra her şey normale döner. Her yaş gurubunda görülebilmekle beraber en sık 25-35 yaş gurubu kadınlarda saptanmıştır. Hatta bu dönemdeki kadın nüfusunun 3’te birinde migren görülmektedir.
Migren Türleri Nelerdir?
1- Basit Migren: Kısa süreli baş ağrıları ve hafif bulantılarla kendini gösterir. Sık rastlanır.
2-Auralı Migren: Pek baş ağrısı görülmez. Daha çok baş dönmeleri hatta geçici felçlerle kendini gösterir. Toplumda çok az rastlanan bir rahatsızlıktır.
Migren Atağını Oluşturan Nedenler Nelerdir?
-> Adet dönemi görülen değişiklikler
-> Uzun süreli açlık
-> Uyku düzeninin bozulması
-> Kuvvetli rüzgarlara maruz kalma
-> Baş ıslakken dışarı çıkılması
-> Bazı yiyecekler
Migren Tedavi Edilebilir Mi?
Migren, toplumdaki genel kanıya göre tedavi edilemez ve hastalar migrenle yaşamak zorundadır diye bilinmektedir. Ancak bu düşünce yanlıştır. Migren kesinlikle tedavi edilebilir. Bu tedavi klasik ilaç yöntemleriyle veya atak sırasındaki ağrıları geçirmeye yönelik ağrı kesicilerle değil sinir sistemini düzenleyecek yöntemlerle yapılabilir. Örneğin, spor, yoga gibi psikolojik ve fiziksel rahatlama sağlayabilecek teknikler kullanılabilir. Uzun süreçte bu yöntemlerle atakların seyrekleştiği hatta yılda 2-3 atağa kadar düşebildiği görülmüştür.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.