Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Misofonya Nasıl Tedavi Edilir? (Sese Duyarlılık)

Misofonya Nasıl Tedavi Edilir? (Sese Duyarlılık)

Misofonya Nedir?

İnsan psikolojisi çok değişken ve kırılgan yapıya sahiptir. Bazen somut bazen ise soyut etkenler psikolojiyi etkileyebilir. Psikolojiyi bozan olumsuz etkenlerden bir tanesi de rahatsız edici seslerdir. Yüksek sesli veya aritmik sesler tüm insanları rahatsız eder. Ancak bazı insanlar hafif seslerden de aşırı rahatsız olur. Bu rahatsızlık kronikleşirse misofonya denilen durum ortaya çıkar. Misofonya hastaları uyanık oldukları her an seslerden rahatsız olarak yaşar. Bu rahatsızlık sabahın ilk saatlerinde veya gece yarısı uykudan kalkma durumunda aşırı artar. Misofonya hastalarının çevredeki seslere uyum sağlaması için bazen çok uzun süre gerekir. Bazen ise bu seslere uyum sağlayamadan sürekli gergin biçimde yaşarlar.

Misofonya Belirtileri Nelerdir?

  ->  Gündüzleri sürekli gergin olup biran önce gecenin gelmesini beklemek (Geceleri sessizlik sağlandığı için sinirlerde gevşeme ve rahatlık olur)

  ->  Cips, patlamış mısır, çekirdek gibi sürekli ses çıkartılarak yenilen şeylerden nefret etme

  ->  Parkeden çıkan ses nedeniyle basketbol maçlarını izleyememek

  ->  Normalde rahatsızlık vermeyecek seviyedeki kapı ve pencere gıcırtısından rahatsız olmak

  ->  Sınav esnasında uçlu kalem sesinden, sayfa değiştirirken çıkan sesten veya gözetmenin ayak sesinden aşırı rahatsız olmak, bunun sonucunda sınavlarda sürekli başarısız olmak

  ->  Küçük çocukların çıkardığı seslerden aşırı etkilenmek ve çocuklara karşı genel bir nefret beslemek

  ->  Sesten rahatsız olma korkusuyla evin dışına çıkmaktan ve sosyalleşmekten korkmak

Misofonya Hastaları Nasıl Rahatlayabilir?

  ->  Yankılı ve hoş sesler dinleyerek

  ->  Düzgün ritimli bir müzik dinleyerek

  ->  Sessiz bir ortamda istirahat ederek

  ->  Akan suyun sesini dinleyerek

Misofonya Nasıl Tedavi Edilir?

Misofonya hastalığının tamamen tedavi edilmesi zordur. Bu hastalığın altında yatan sebep tam olarak belirlenememiştir. Bazı kişilerde uzun süre gürültülü ortamda çalışmak, bazı kişilerde ise sessizliğe alışkın olmak bu hastalığın oluşmasına yol açabilir. Tedavi için bir psikiyatra görünmek gerekir. Sözle yapılan terapinin yanı sıra hastayı rahatsız olduğu seslere alıştırmaya çalışmak gerekir. Hastanın ilk zamanlar kendini zorlayarak sonrasında ise kendiliğinden rahatsız edici seslere dayandığı gözlemlenir. Bazı psikiyatrlar çalışan misofonya hastalarını rahatlatmak için gevşetici ilaçlar kullanabilir. Ancak hastalığın kalıcı tedavisi için psikolojik bir alışma ve onarım şarttır.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
17 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 3,71 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar: 1 2

  1. Büşra dedi ki:

    Daha önce aynı dertten muzdarip olduğumu yazmıştım tüm yorumları da okudum. Yalnız bir arkadaş atlattığını ve bunu da Allah’a (c.c) sığınmakla , dua ile başarabildiğini söylemiş. Bende hocamın tavsiyesi üzerine bir kaç ay önce belli zikirleri okumaya başladım. Ciddi anlamda faydasını görüyorum. Şükürler olsun. Ailemle beraber yemek yiyorum diğer seslere karşıda daha sakinim ağlamıyorum sonsuz şükürler olsun. Dua arıyorum diyenler olmuş ben ilacımı buldum inşaAllah size de iyi gelir.
    100 istiğfar (estağfirullah)
    7 Fatiha Suresi
    7 İnşirah Suresi
    7 İhlas Suresi
    100 salavat
    500 defa da Yunus as ‘ın duası ( Lâ ilâhe illâ ente sübhâneke innii küntü minezzalimiin )
    100 salavat
    Hz. Yunus’u balığın karnından kurtaran Allah Teâlâ bizi de için de bulunduğumuz sıkıntılardan kurtarmaya gücü yetendir. Yeter ki inanalım. Kolay değil seslerden kaçarak yaşamak ama sabredersek her sıkıntı günahlara kefarettir. Ve her sıkıntının beteri var isyan etmeyelim. Herkese sabırlar ve acil şifalar diliyorum

  2. Kdr dedi ki:

    Ahhhh ahhhhh !!! 8 yaşından beri var bu hastalık 25 yaşındayım 17 yildir bu çile beni benden ettii evliyim ve şuan hamileyim neden korkuyorum biliyor musunuz birgün evladım da da bu hastalik olusursa ya genetikse ve birgun evladım istediği gibi yemek yerken yada sakiz cignerken cekirdek yerken ya onun kalbini kirarsam ya daha feci şeyler olursa dayanamıyorum dayanamiyorummmm Ahhhh ahhh . Genetik olmasindan çok korkuyorum babamda da var bu rahatsizlik erkek kardesimde de ve erkek kardesim şimdi askerde kim bilir orda ne kadar zorlaniyordur baba ve evlatları hep bu dertten sikayetciyiz ve babam 59 yaşında sağır oldu bizimde sonumuz boyle sağır olmak mi hergün ağlamak mı ofkeden kuduryorum kendimi kontrol edemiyorummmmm….

  3. Sevgülll dedi ki:

    Bende şimdi öğrendim hastalığın ismini bende ağız sapirdatma,dişleri dil ile temizleme,hatta karşımdaki kişinin yutkumasindan bile rahatsız oluyorum.yıllardır baş etmeye çalışıyorum eşim ve çocuklarıma hayatı dar ediyorum.tedaviside yokmuş sanırım ben bununla ilgili dua araştiricam iyi gelirse paylaşırım.

  4. Salooo dedi ki:

    Bütün yorumları tek tek okudum . Ergenlik çağında başlayan bu illet hala peşini birakmadi.Bi ara ağır depresyon tedavisi gördüm bayağı iyi geldi sadece dille dış temizleme sakız çiğneme saat sesi nefes sesi kalmisti. Ama şu aralar nerdeyse duyduğum her sesten rahatsız oluyorum .günlük yasantim zehir oluyor.hangi ise girsem mutlaka bı ses beni orda buluyor.simdiki isimde 1 senedir çalışıyorum Allah sizi inandirsin adamın burun çekme tiki var ve akşama kadar bir arabanın içinde beraber arızalara gidiyoruz.cildiracagim resmen elimden gelse aya merdiven kurup orada tek başıma yaşamak istiyorum.Bu pazartesi tavsiye üzerine bir piskiyatri uzmanından randevu aldım inşaallah ilgilenir bı çözüm bulurda rahatlarim. Allah herkesin yar ve yardımcısı olsun.

  5. selda özşahin dedi ki:

    arkadaşlar kan b12 seviyesini 400 üzeri tutmak şikayetleri azaltıyor.

Yorum Yaz