Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Parmak Çıtlatmanın Zararı Var Mı?

Parmak Çıtlatmanın Zararı Var Mı?

Parmak Çıtlatma Nasıl Gerçekleşir?

Parmak  çıtlatma, kalemle yazmayı gerektiren işler yapan kişiler başta olmak üzere birçok insanın alışkanlık haline getirdiği bir davranıştır. Parmak çıtlatmadaki mekanizma şudur; eklem bir anda genişletilirken eklem sıvısında oluşan basınç değişimi sonucu, eklem sıvısında çözünmüş olan gazlar baloncuk şeklinde açığa çıkar ve bu baloncukların patlaması sırasında çıkan sesi çıtlama olarak duyarız. Kıkırdağı bozulmuş eklemlerden gelen seslerle parmak çıtlatma mekanizması aynı değildir.

Neden Tekrar Çıtlamaz?

Parmak çıtlatma art arda yapılabilecek bir şey değildir. Çünkü çıtlatma sonucu açığa çıkan gazların tekrar eklem sıvısı içinde çözünmesi en az 20 dk. sürecektir. Parmak çıtlatıldığında eklem civarındaki reseptörler uyarılır. Uyarılan reseptörler yakınlardaki kasların gevşemesini sağlar. Ancak sürekli parmak çıtlatarak eklemleri zorlamak ağrıya da neden olabilir.

Parmak Çıtlatmak Zararlı mı?

Parmak çıtlatma üzerinde yapılan uzun süreli araştırmalar;  zannedilenin aksine parmak çıtlatmanın bir zararı olmadığını göstermiştir. Fakat tamamen masum olduğu da ispatlanmış değil. İspatlanmış bir zararı da yok diyebiliriz özetle. Bir de muallakta olan bir husus var. Bu husus ise istatistiklere göre parmak çıtlatan insanların kavrama kabiliyetlerinin çıtlatmayanlara göre %25 daha az olmasıdır. Bu bulgu mu parmak çıtlatmaya bağlı, yoksa parmak çıtlatma mı bu bulguya bağlı henüz anlaşılamamıştır. İşinizi garantiye almak istiyorsanız parmak çıtlatmayı alışkanlık haline getirmeyin. Arada bir çıtlatmak bir sorun teşkil etmeyecektir.

 

Kireçleme ya da Elde Titreme Yapmaz

Parmak çıtlatma konusunda halk arasında çok fazla bilgi kirliliği vardır. Parmak çıtlatmak,  eklemin çıkmasına sebep olunmadığı sürece kireçlenmeye,  elde titremeye, erken artroza ya da eklemlerde harabiyete  neden olmaz. Eğer elde titreme varsa bunun sebebinin nörolojik bir sebeple, yani sinir sistemiyle alakalı olma ihtimali yüksektir. Parmak çıtlatmayla ilgisi yoktur.

 

Parmaklarımı Çıtlatmak İstemiyorum

Uzun süre kalemle yazan ya da benzer işler yapan insanlarda en çok görülen şikayet parmak ağrılarıdır ve bu  insanların çoğunda parmak çıtlatma alışkanlığı vardır. Çünkü parmak çıtlatma eklem çevresinde bir gevşeme ve rahatlama hissi yaratmaktadır. Bu insanların da parmak çıtlatmalarında bir mahzur yoktur. Parmaklarını çıtlatma alışkanlığı olan fakat parmak çıtlatmak istemeyen kişiler için de birkaç egzersiz vardır:

 

-> Bu egzersizlerden ilki parmakları çıtlatma pozisyonuna getirip hafif hafif esnetmek fakat çıtlatmamaktır. Bu şekilde biraz rahatlama sağlanabilir.

-> Diğer  bir yol ise parmak germe egzersizlerini uygulamaktır. Parmak çıtlatmanın ciddi bir zararı olmasa da çıtlatmak istemeyen insanlar bu yöntemlerle psikolojik olarak daha iyi hissedeceklerdir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

  1. Salim hlim dedi ki:

    Citlatma hissi almak istemiyorsanız,hergun akşam yemeğinden tam 6 buçuk saat sonra tam bir çay kaşığı oda sıcaklığında süt (normal dana sütü ) içmek gerekiyormuş doğrumu ?

  2. Seval dedi ki:

    Bende bi hastalık olmus durumda şuan kutletmeyince titremeye seğirmeye başlıyo hangi alanın dr u bu problemi çözebilir acaba

  3. Anonim dedi ki:

    ben parmaklarımı sürekli çıtlatıyorum ve sol yüzük parmağımda inanılmaz bir ağrı var ne yapmam lazım bir tavsiyeniz varmı

    1. Sağlık Danışmanı dedi ki:

      Muayene olmanız gerekiyor. Parmak çıtlatmayı bırakmak istiyorsanız yazımızda anlatılan yöntemleri uygulayabilirsiniz.

Yorum Yaz