Prematüre Bebek Annelerinin Bilmesi Gerekenler

Prematüre Bebek Ne Demektir?
Bebeğin anne rahmine tutunduktan sonraki gelişip büyümesi için belli bir süreç gerekir. Bu süreç doktorlar tarafından ortalama 40 hafta olarak kabul edilmektedir. Ancak 37 ile 42 hafta arası doğumlar da normal kabul edilmektedir. 42 haftadan daha uzun sürede olan doğumlara geç doğum, 37 haftada daha kısa olanlara ise erken doğum denilir. Erken doğan bebeklere tıp dilinde prematüre bebek adı verilir. Erken doğan bebekler yeterince gelişememiş olarak kabul edilir. Doğum ne kadar erken olursa bebeğin sistemleri de o kadar zayıf çalışır.
Prematüre Doğum Nedenleri Nelerdir?
-> En yaygın görülen prematüre doğum nedeni ikiz ve üçüz hamileliklerdir.
-> Annedeki yüksek tansiyon ve kalp problemleri prematüre doğum riskini artıran etkenler içinde sayılabilir.
-> Birçok anne adayında da heyecan, korku veya strese bağlı erken doğumlar sonucunda prematüre bebekler dünyaya gelebilir.
-> Prematüre doğum oranının ülkelerdeki sosyoekonomik durum veya sağlık alanındaki gelişmelerle ilgisi yoktur. Bu durum yalnızca bir ön yargıdan ibarettir.
Prematüre Bebeklerin Anne ve Babaları
Prematüre bebeklerin anne ve babaları ilk anda haberi panikle karşılarlar. Bebeklerinin sağlıklı bir çocuğa dönüşme şansını düşünemezler. Ancak sonrasında doktorların bilgilendirmeleri ışığında uzman kişilerin verdiği çabayı gördüklerinde bebekleri için umut olduğunu anlarlar. Bebekleri, ilk birkaç hafta oldukça güçsüz ve ümitsiz bir görüntü içerisinde olacağından bu süreçte ailenin bebeği sık sık görmemesi önerilir. Ancak 1-2 aylık bakım sürecinden sonra bebekteki gelişim gözle görülür hale gelir ve aile bebeğini gönül rahatlığıyla görebilmeye başlar. Ailenin mücadelesi hem hastanede hem de evde sürecektir. Bu nedenle gelişim konusunda acele edilmemesi, bebek için küçük kilo hedefleri koyulması ve doktorlar ile sürekli iletişim halinde olunması gerekir.
Prematüre Bebeklerde Görülebilecek Problemler Nelerdir?
-> Bebeğin kemik iliğinde ve dalağında yeterince kan hücresi üretilemez
-> Bebeğin soluduğu oksijenin kan içerisinde yeterince çözünemez
-> Bebek çevredeki sesleri yeterince algılayamaz ve tepki veremez
-> Bebeğin ışıklı ortamda gözlerini açamaması veya yeteri kadar görememesi söz konusudur
-> Bebeğin içtiği sütten bile enfeksiyon kapacak kadar vücut direncinin düşük olabilir
-> Böbreklerin az gelişmesi sonucu bebeğin normalden daha az idrar yapması
-> Aort damarının yeterince gelişmemesi nedeniyle bebeğin vücuduna gerektiği kadar temiz kan pompalanamaz
-> İlk yıl içerisinde bebeğin öğrenme becerisinin yaşıtlarından düşük olur
Prematüre Bebeğin Kuvöze Konması
Erken doğan bebekler vücut ısılarını normal seviyelerde tutmakta güçlük çekerler. Bunun için kuvöz denilen kapalı veya yarı açık bir ortamda bakımları yapılır. Kuvöz hem çocuğun yaşam şansını artırır hem de hekime daha rahat bir gözlem şansı sunar.
Prematüre Bebeğin Hastanedeki Bakımı Nasıl Yapılır?
Premetüre bebeklerin bakımında iki önemli nokta vardır. Bunlar solunum ve beslenmedir. Akciğerleri yeterince gelişmemiş bir bebek için tek çare solunumun makinelerle yaptırılmasıdır. Beslenmede ise durum daha farklıdır. Prematüre bebeklerin beslenme şekli bebeğin kaç aylık doğduğuna göre değişir. Eğer bebeğin bağırsak aktivitesi düzene girmemişse damar yoluyla beslenmesi en doğru yöntemdir. Ancak bebeğin doğuştan bağırsakları düzenli çalışıyorsa veya bakım sayesinde düzene girmişse bebek için en doğru gıda anne sütü olacaktır.
Prematüre Bebeğin Evdeki Bakımı Nasıl Yapılır?
Prematüre bebekler hastanedeki bakım ve gözlemleri tamamlandıktan sonra evlerine yollanabilirler. Bu aşamadan sonra bir süre daha annenin, bebeğin hareketlerini düzenli takip etmesi gerekir. Evde bakım için en önemli husus beslenmedir. Tabi ki öncelik anne sütü verilmesidir. Ancak doktor tavsiyesiyle ek gıdalar da kullanılabilir. Anne sütü bebeğin emme kabiliyetine göre direkt olarak veya sağılarak biberonla verilebilir.
Prematüre bebeğin sağlıklı bir çocuk haline getirilmesi için öncelikle doktorların bilgi ve çabasına sonrasında ise annenin ilgisine ihtiyaç vardır. Gelişen teknolojiyle birlikte prematüre bebeklerin yaşam şansı artmaktadır.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.