Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Ramazanda Susuzluğu Azaltarak Sağlıklı Oruç Tutmanın Yolları

Ramazanda Susuzluğu Azaltarak Sağlıklı Oruç Tutmanın Yolları

Ramazan ayı artık tamamıyla yaz mevsimine denk geliyor. Bilhassa fiziksel aktivite yapmak zorunda olan kişiler için oruç çok daha zor hale geldi. 17 saati bulan oruç süresince hem sağlığımızı korumamız hem de susuzluğu önlememiz gerekiyor. Tüketilecek ve uzak durulacak besinler yaşayacağımız susuzluğu azaltmada büyük rol oynuyor. Neyi ne zaman yiyeceğimiz de önemli elbette. Susuzluk çekmeden orucu tamamlamak pek mümkün olmasa da en az sıkıntıyla orucu atlatmak için neler yapabileceğimize bir bakalım.

Meyan Kökü Şerbeti

Güneydoğu Anadolu’da iftar sofralarının vazgeçilmez içeceği olan meyan şerbeti vücudun dengesinin korumasına büyük katkı sağlar. Bilhassa şekerli içeceklerin yerine içilmesi gereken doğal bir lezzettir. Meyan kökü tatlı bir bitkidir ve şerbeti yapılırken şeker kullanılmaz. Bu da hem tatlı hem susatmayan bir içecek olmasını sağlar. Üstelik meyan kökü sindirime de büyük katkı sağlamaktadır. Meyan şerbetine alternatif olarak şeker ilave edilmeden yapılmış bir şeftali kompostosu da tercih edilebilir. Ancak başta kalp hastalıkları olan kişiler olmak üzere meyan kökünden uzak durması gerekenler de vardır. Eğer kronik bir hastalığınız varsa meyan kökü şerbetini kullanmaya başlamadan önce zararlarını iyice araştırmanız ve size uygun olup olmadığını anlamanız gerekir.

Orucunuzu Hurmayla açın

Kimse susadığında hurma yemez elbette. Fakat iftarda yenilen hurmanın ertesi gün yaşanacak susuzluğu azalttığı da unutulmamalıdır. Yüksek miktarda mineral barındıran hurma vücudun su tutma kapasitesini artırır.

Yemekleri Yağda Pişirmeyin

Yağlı yiyecekler zor sindirilir ve susuzluğa neden olur. Artık iftar ile imsak vaktinin arası 7 saate kadar düştü. Yani iftarda yediğimiz yağlı yemekler sahura kadar sindirilemeyebilir. Bu da oruçta susuz kalmamızda doğrudan etkisi olacak bir etkendir. Sahurda zaten yemediğimiz yağda kızartılmış yiyecekleri iftarda da az tüketmeliyiz.

İftarda Aşırı Su İçmeyin

İftarda su içmek şarttır. Ancak doğru olanı azar azar ve gece boyu içmektir. Ertesi gün susuzluk yaşamamak için ihtiyacımız olan su miktarını geceye yayarak içmemiz gerekir. İftarda suyun her damlası midenizi şişirip yemeklerin sindirimini zorlaştıracaktır. Sindirimin gecikmesi durumunda da asıl iftardan sonraki süreçte içmeniz gereken suyu içemeyeceksiniz.

Tatlı Seçiminiz Çok Önemli

Ramazanda tatlı yerine meyve yemek gerekir dersek gerçekçi olmaktan çıkmış oluruz. Çünkü biliyoruz ki herkes iftardan sonra tatlı yemek ister. Bu yüzden tatlı seçimi konusuna eğileceğiz. Oruç olmadığımız zamanlarda fark etmesek bile tatlılar uzun süre susuzluğa neden olur. Hamur işi tatlıların yerine sütlü ve hafif tatlılar tercih edilmelidir. Zaten süt ağırlıklı hafif  bir tatlı olan güllaç da bu sayede ramazan aylarının simgesi haline gelmiştir.

İftarda ve Sahurda Mutlaka Çorba Olsun

İftarda çorba ve ekmekle yapılacak bir başlangıç uygun olacaktır. Hem su ihtiyacını karşılamak hem de mideyi zorlamamak için doğrudan ana yemeğe geçmemek gerekir. Zira ağır ve acılı bir yemekle başlamak hıçkırık tutmasına neden olabilir. Çorbanın yanında yenilecek ekmek de yemeğin mideye oturmasını önleyecektir. Çorba içmek sahurda da çorbaların su tutucu özelliği sayesinde faydalı olacaktır.

Ekmeğiniz Tahıllı Olsun

Beyaz ekmek hayatımıza öyle bir yerleşmiş ki diğer tahılların faydalarından haberdar bile değiliz. Sindirime yardımcı olan ve uzun süre tok tutan yulaflı, tam tahıllı ya da kepekli ekmekleri tercih etmek sindirimi kolaylaştırır ve aç kalmanın da önüne geçer.

Çay ve Kahveyi Azaltın

Kahve  ülkemizde o kadar popüler olmasa da tam anlamıyla çay tiryakisi bir ülkeyiz. Fakat çay ve kahve susuzluğu önlemek şöyle dursun, vücuttan su atılmasına neden olurlar. Normal zamanlarda pek zararlı olmayan bu içecekler ramazan ayında sabah kalktığımızda su içemeyeceğimiz için sakıncalı olabilir. İftardan en az bir saat sonra sindirime yardımcı olması için normal çay içilebilir. Ancak sahurda içilen çay aşırı derecede açık olmalıdır.

Sahurda Çok Yemeyin

Kimileri de sahurda çok yiyince ertesi gün hissedeceği açlığın daha az olacağını düşünür. Bu düşünce yanlıştır. Sahurda fazla yemek sadece susuzluğu artırır. Çünkü besinler sindirilirken su harcanır. Yoğurt ve domates sahurda tercih edilebilecek hafif yiyeceklerdendir.

Tuzu Sofranızdan Kaldırın

Tuz yaşamımız için gerekli maddelerden biridir. Fakat zaten besinlerin içinde vücudumuzun ihtiyacını karşılayacak kadar tuz vardır. Fazladan attığınız her gram tuz yaşayacağınız susuzluğu artıracaktır. Bununla birlikte aşırı tuz içeren zeytin gibi salamura yiyecekler ve konserveler ramazan ayı boyunca tercih edilmemelidir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz