Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Şaşılık Testi, Tedavisi ve Ameliyatı

Şaşılık Nedir?

Sağ veya solda taraftaki bir nesneye bakarken iki göz de o tarafa doğru aynı biçimde açılanır. Bu sayede daha net ve düzgün bir görüntü oluşur. Göz kürelerinin, görme hareketi esnasındaki normal durumu budur. Ancak bazı kişilerde gözün renkli kısımları, bakılan tarafa aynı açıyla yönelemez. Bu duruma şaşılık adı verilir. Şaşılık, doğuştan olabildiği gibi sonradan da görülebilir. Bebeklerde bazen göz kapaklarının veya burnun tam olarak gelişmemesinden dolayı yanıltıcı göz kaymaları olabilir. Bu durum şaşılık ile karıştırılmamalıdır. Şaşılığın kesin teşhisi için göz doktoruna muayene olunmalıdır.

Şaşılık Belirtileri Nelerdir?

  ->  Gözlerin farklı yönlere bakıyor gibi görünmesi

  ->  Gözlerde aşırı yorgunluk

  ->  İyi görüntü ele edemeyen gözün zamanla tembelleşmesi

Şaşılık Neden Olur?

Şaşılığın temel nedeni göz kürelerini hareket ettiren kasların uzunluk farkıdır. Beyin tümörleri veya gözlerde yer alan tümörler de şaşılığa neden olabilir.

Şaşılık Testi

Şaşılık teşhisinde en sık kullanılan yöntem şudur: Önce hastanın 1,5 metre mesafesine bir cisim koyulur. Bir gözü kapatılarak diğer gözü ile cisme odaklanması istenir. Bu odaklanma sırsında gözde bir kayma fark ediliyorsa o kişide şaşılık olduğu düşünülebilir. Ancak kesin teşhis koyulabilmesi için aynı cismi 6 metre mesafeye koyarak tekrar bakılması istenir. Bu sefer de aynı kayma varsa şaşılık rahatsızlığından emin olunur.

Şaşılık Tedavisi

Şaşılık tedavisinde ilk basamak hastalığı ortaya çıkarak etkenin düzeltilmesidir. Örneğin gözde veya beyinde oluşmuş bir tümör nedeniyle şaşılık meydana geldiyse, ilk önce bu tümörün ortadan kaldırılması gerekir. Daha sonra şaşılığın temel sebebi olan göz kaslarının uzunluk farkı cerrahi yöntemlerle düzeltilir. Uzun olan kasın, göz küresine yapışma yeri değiştirilerek daha kısa hale gelmesi sağlanır ve iki gözdeki kas uzunlukları eşitlenmiş olur. Bu tedaviye rağmen 4-5 yıl içerisinde tekrar gözlerin birinde kayma meydana gelebilir. Bu durumda 2. bir ameliyatla kaslarda eşitleme sağlanır.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz