Şeker Hastaları Hangi Durumlarda Oruç Tutabilir?
Şeker Hastaları Oruç Tutabilir Mi?
Şeker hastalığının görülme sıklığı rafine şekerlerin hayatımıza tamamen yerleşmesiyle iyice arttı. Kişiyi günlük hayatında köklü değişiklikler yapmak zorunda bırakan şeker hastalığı, oruç tutma konusunda da tartışmalara yol açıyor. Öncelikle bilmemiz gereken şey şudur: Herkesin şeker hastalığının şiddeti farklıdır. Oruç tutma konusunda doktorla görüşmeden karar verilmesi risk oluşturabilir. “Her hasta kendinin doktorudur.” sözünü göz önünde bulundurarak kişinin kendi durumunu iyi gözlemlemesi gerekir. Ancak bu gözlemlerin neye işaret ettiğine karar verecek olan kişi doktordur. Özellikle yaz aylarında tutulan oruçlarda doktora danışmanın önemi bir kat daha artar. Günlerin hem uzun hem de aşırı sıvı kaybına neden olacak kadar sıcak olduğu yaz aylarında oruç tutarken bilinçli olmak şeker hastalarının sağlıklarını koruyabilmeleri için şarttır.
İnsülin Kullanmak Zorunda Olmayanlar Tutabilir Mi?
Hastalığının gidişatı kötü olmayan ve insülin kullanmayan şeker hastalarının oruç tutması mümkün olabilir. Ancak insülin kullanmak zorunda olmayan hastalar hasta olduğunu unutmamalı ve çeşitli tedbirler almalıdır. Ayrıca Tip 2 diyabeti olup insülin kullanan şeker hastalarının da ilaçlarında ve beslenmelerinde ayarlama yaparak oruç tutma imkanları olabilir. Öncelikle kısa insülinlerini uzuna çevirmeleri gerekir. Fakat bu düzenlemelerin doktor onayıyla yapılması şarttır. Tıbbi konuların dışında oruç tutarken herkesin dikkat etmesi gereken kurallar ve alması gereken tedbirler vardır. Şeker hastalarının oruç tutarken sağlıklı kişilere göre çok daha dikkatli olması gerekir.
Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
-
Yavaş Yiyin
Yemek yeme esnasında kan şekeri hızla yükselmeye başlar. Yemek hızlı yenirse bu artış çok ani ve aşırı olur. Sadece şeker hastalarına değil sağlıklı insanlara da zararlı olan hızlı yeme alışkanlığından vazgeçip bir öğünü en az 20 dakikaya yaymak gerekir. Hızlı yemek oruç tutarken vermeyi umduğunuz kiloları da size iade edecektir.
-
Sıvı Tüketimi Hayatidir
Şeker hastalarının özellikle sahurda yeterince sıvı alması gerekiyor. Sıvı eksikliği şeker komasına girme ihtimalini artırır.
-
Ara Öğün Yapın
İftarla sahurun arasına ufak bir ara öğün sıkıştırın. Bu ara öğünü saat 23.00’a gelmeden yapmak uygun olacaktır. Tabi ki bunu yapabilmek için iftarda ipin ucunu kaçırmamak gerekir.
-
Tatlı Yerine Meyve
İftardan sonra ikram edilen tatlıların yerine yemekten en az bir saat sonra meyve yemeniz daha iyi olur. Eğer kendinizi tutamayıp tatlı yerseniz de yoğurt ya da sütle birlikte yemeniz tatlıdaki şekerin kana geçişini yavaşlatacaktır. Ayrıca proteinli yiyecekler de midede uzun süre kaldıkları için şekerin kana geçişini yavaşlatıcı özelliktedirler.
-
Karbonhidratlardan Uzak Durun
Pirinç, makarna, hamur işi ve şekerli gıdalardan uzak durmak gerekir. Ekmekte aşırıya kaçmamak ve mümkünse sindirime yardımcı tahıllı ekmeklerden yemek gerekir. Bu oruç tutarken susamamak için de iyi bir yoldur. Ayrıca havuç ve bezelye de karbonhidrat içeriği yüksek bir sebzelerdir, uzak durmak gerekir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.