Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Şeker Hastalığının Belirtileri, Teşhisi, Nedenleri, Tedavisi

Şeker Hastalığı (Diyabet)

Giderek yaygınlaşması nedeniyle gündemdeki yerini hiç kaybetmeyen şeker hastalığı, endokrin bezlerden biri olan pankreasla ilgilidir. Pankreasın salgıladığı insülin hormonunun yetersizliği ya da etkisizliği sonucu şeker hastalığı ortaya çıkar.

 

Şeker Hastalığı Tipleri

Tip 1 ve tip 2 diye ifade edilen temel olarak iki çeşit şeker hastalığı vardır.

 

Tip 1 diyabet

  **  Tüm diyabet olgularının %10’unu oluşturur.

  **  Pankreasta insülin hormonunu üreten beta hücrelerine saldıran bağışıklık hücrelerinin sebep olduğu bir tahribat sonucu tip 1 diyabet süreci başlamaktadır.

  **  Günümüzde halen bağışıklık hücrelerinin, beta hücrelerini neden mikroorganizma olarak algılayıp yok ettiği bilinmemektedir.

  **  Beta hücrelerinin tahrip olması, vücutta insülin hormonu eksikliğinin yaşanmasına neden olur.

  **  İnsülin eksikliği, insülin tedavisi uygulanmadığı takdirde kısa sürede ölüme neden olabilecek ciddi bir metabolizma bozukluğuna sebep olur.

Tip 2 diyabet

  **  Tüm diyabet hastalarının yaklaşık %90’ını oluşturmaktadır.

  **  Tip 2 diyabete genetik mirasın sebep olduğu kabul edilmektedir.

  **  Diyabet genleri taşıyan insanlar, bu genlerin inaktif olduğu ilk 20 yılda tamamen sağlıklı bir yaşam sürdürmektedir.

  **  Daha sonra ise diyabet genleri aktif hale gelir ve hastalar bu genlerin sebep olduğu insülin direnci denilen bir mekanizmayla şeker hastalığına doğru ilerler.

 

Şeker Hastalığı Belirtileri

Tiplere göre şeker hastalığı belirtileri de farklılık göstermektedir. İnsülin hormonunun tek görevi kan şekerini düzenlemek değildir. Büyüme ve gelişme çağındaki çocuklarda, boyun uzaması, hücre gelişmesi ve hücrelerin canlılığını koruması insülinin kontrolü altındadır. Tip 1 diyabetin görülme oranı genç popülasyonlarda daha fazladır. Bu sebeple ilk belirti olarak gelişmenin duraklaması görülür. Tip 1 diyabetiklerin yaşıtlarından daha kısa ve ufak yapılı olmalarının sebebi, insülin hormonu salgısındaki bozulmalardır. Tip 2 diyabet hastalarında iştah artması (özellikle tatlılara ve nişastaya karşı) ve hızlı kilo alımları görülür. Ayrıca ense ve koltukaltı bölgelerindeki tenin koyulaşması bir muayene bulgusu olarak kabul edilebilir. Tüm diyabet hastalarında görülen, çok susama, açlık sırasında ellerde titreme, terleme, sık idrara çıkma belirtileri de yine başlıca bulgulardır.

 

Şeker Hastalığı Tedavisi

  ->  Tip 1 diyabet hastalarının pankreas nakli yapılmadığı takdirde dışarıdan insülin hormonu desteği alarak yaşamını sürdürebilmesi mümkündür.

  ->  Erken tanısı yapılmış olan tip 2 diyabette ise yapılması gereken ilk şey kilo vermektir. Bu sayede vücuttaki yağ oranı azalır, kandaki şeker oranı dengelenmiş ve tip 2 şeker hastalığının etkisi azaltılmış olur.

  ->  Erken tanısı yapılmamış olan tip 2 diyabet hastaları ise, kilo vermelerine karşın kan şekerinde denge sağlayamayabilirler.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
2 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 4,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz