Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Şizofreni Belirtileri ve Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Şizofreni Belirtileri ve Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Şizofreni Nedir?

Beyin içerisinde milyarlarca sinir hücresi bulunur. Bu sinir hücreleri kendi aralarında gruplaşarak beynin farklı bölümlerini oluşturur. Matematik zekası, resim yapabilme yeteneği ve hayal gücü gibi onlarca farklı görevin her biri için beynin ayrı bir bölümü kullanılır. Bazı işlerde de beynin farklı bölümleri koordineli olarak çalışır. Beynin bölümlerinden herhangi birinde problem olduğunda o bölümün ilgilendiği görevde aksamalar olur ve bir rahatsızlığa sebep olur. Bu rahatsızlıklardan biri de şizofrenidir. Şizofreni, eski çağlardan beri görülen ancak tam olarak tanısı konamadığı için hastaların dışlandığı bir rahatsızlıktır. Günümüzde şizofreni denilince akla çift kişilikli olma veya kişilik bölünmesi gibi tanımlar gelmektedir. Ancak şizofreni, hastanın gerçek ile hayal dünyasını birbirine karıştırması durumudur.

Şizofreni Belirtileri Nelerdir?

  ->  Temizlik, düzen gibi konularda özensiz olma

  ->  Bazen gereksiz yere depresif olma veya çok sakin kalma

  ->  Başka insanlarla konuşma isteğinin azalması, sosyal ortamlara girmekten çekinme

  ->  Çevresindekiler tarafından anlaşılamayan cümleler kurma, sebepsiz gülme veya ağlama krizi geçirme

  ->  Hafıza problemi yaşama, en yakınlarını unutma hatta onları tanıdığı başka insanlarla karıştırma durumu

  ->  Çevredeki insanlara güven azalması, bulunduğu ortamı ve kendi varlığını sorgulama isteği

  ->  Hayal dünyasında yarattığı karakterleri insanlara uyarlama, hayali insanlarla konuşma veya halüsinasyon görme

Şizofreni Hangi Yaşlarda Görülür?

Şizofreni hastalığı tam anlamıyla teşhis edilene kadar pek çok belirti gösterir. Bu belirtilerin ilk görülme zamanını sayarsak hastalığın başlangıcı çocukluk çağlarına kadar uzanır. Ancak psikologların düzenlediği raporlara göre şizofreni nedeniyle tedavi gören hastalar genellikle 18-25 yaş aralığındadır. Nadiren de olsa 50 yaş üstü kişilerin şizofreniye yakalandığı tespit edilmiştir.

Şizofreni Nasıl Teşhis Edilir?

Şizofreni belirtileri gösteren bir insan doktora gittiğinde öncelikle geniş çaplı bir söyleşi yapılır. Uzman doktor hastanın ruhsal durumunu, yaşadığı ortamı, hastanın zaman ve mekan kavramına ne kadar hakim olduğunu öğrenir. Bundan sonra hastanın şizofreni belirtileri incelenir. Çünkü bu belirtilerin bir çoğu diğer psikolojik rahatsızlıklarda da görülür. Hastalık belirtilerinin ne kadar süredir devam ettiği de önemlidir. Hastayla ilgili tüm veriler toparlandıktan sonra kesin teşhis koyulabilir. Şizofreninin özel bir kan testi veya MR görüntüsü yoktur. Tamamen hasta ile doktor arasındaki söyleşiler sayesinde fark edilebilir.

Şizofreni Hastaları Nelere Dikkat Etmelidir?

  ->  Şizofreni hastaları alkol kullanımından uzak durmalıdır. Çünkü alkol hem bilinç bulanıklığı hem de mantıklı düşünme güçlüğü yaratır.

  ->  Kafein, uyarıcı bir maddedir. Şizofreni hastalarının kafeinli içecekler tüketmekten uzak durmalıdır. Çünkü kafeinli içecekler zaten gergin olan şizofreni hastalarını daha gergin ve agresif hale getirir.

  ->  Şizofreni hastaları asla yalnız yaşamamalıdır. Yalnız yaşamak hastaları kontrolsüz davranışlar yapmaya iter. Çünkü yalnızlık hem sinirliliği artırır hem de sinir anında kontrol sağlanmasını zorlaştırır. Ayrıca şizofreni hastalarının sürekli birilerinin gözetimi altında olmaları gerekir.

  ->  Uyuşturucu maddeler tüm insanlık için ölümcül zararlar doğurur. Ancak şizofreni gibi bilinç bulanıklığı yaşatan hastalıklarda uyuşturucu kullanımı daha tehlikeli bir hal alır.

Şizofreni Nasıl Tedavi Edilir?

Günümüzde şizofreni tedavisi için 4 temel yöntem vardır.

  1-) İlaç Tedavisi: Şizofreni tedavisinde antipsikotik denilen ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar şizofreniyi tedavi edemez ancak depresif durumlar ve halüsilasyonlar gibi belirtileri azaltabilir, hatta tamamen ortadan kaldırabilir.

  2-)Psikolojik Destek: Tüm sinirsel hastalıklarda olduğu gibi şizofrenide de psikologlar tarafından yürütülen terapinin faydası olacaktır.

  3-)EKT: Bu yöntemde kafaya takılan elektrotlarla beyne iletiler gönderilir. Başarılı olma ihtimali belli olmayan bu yöntemde beyin hücrelerine nörotransmitter denilen sıvıyı salgılatma hedeflenir.

  4-)Beyin Cerrahisi: Beyinde bulunan bazı sinirsel bağlantıların kesilmesi de şizofreni tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Ancak hastanın kişiliğini etkileyebilecek önemli yan etkileri olan bir yöntemdir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
2 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 4,50 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz