Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Suda Boğulan Kişiye İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Bir İnsanın Yüzerken Boğulduğu Nasıl Anlaşılır?

İnsanlar yüzerken sürekli hareket etmek zorundadır. Kollar ve bacaklar sürekli hareket halinde olmazsa insan suyun içine doğru ilerler ve bunu engelleyemezse boğulur. Dışarıdan gözlem yapan bir kişi boğulma olayını kolay kolay anlayamaz. Çünkü boğulan kişi imdat, boğuluyorum gibi yardım çağrıları yapamaz. Bunun yerine yalnızca nefes almaya , suyun yüzeyine doğru hareket etmeye çalışır. Boğulma olayları zannedilenin aksine yüzme bilenlerin de başına gelebilir. Yüksek dalgalarda, kuvvetli fırtınalarda veya çok uzun süre yüzmek zorunda kalındığında yorgunluk nedeniyle boğulma olayları görülebilir. Boğulan kişi aşağı yukarı hareketlerle bir süre suyun yüzeyinde kalır. Bu süre içinde çevreden birilerinin yardıma koşması gerekir. Aksi takdirde ortalama 1 dk içinde boğulma olayı gerçekleşir ve kişi hayatını kaybeder.

Boğulan Kişi Kıyıya Nasıl Çıkartılmalıdır?

Boğulma olaylarında en sık görülen durum yardıma giden insanında de boğulan kişiyle birlikte suyun altına doğru çekilmesi ve boğulmasıdır. Bu yüzden boğulan bir kişiye ulaşıldığında ne yapılması gerektiğini iyi bilmek gerekir.

  ->  Boğulan bir kişiyi kurtarmak istiyorsak ve boğulanın bilinci yerindeyse öncelikle bize baskı yapmaması ve tehlikeye sokmaması için boğulanı sırt üstü pozisyona getirmek ve etkisiz kılmak gerekir. Daha sonra bu pozisyonda başı suyun üstünde kalacak şekilde kıyıya kadar yalnızca ayaklarımızla yüzmemiz gerekir.

  ->  Eğer boğulan kişi baygınsa kendimizi korumamıza gerek yoktur. Boğulan kişiyi yine aynı pozisyonda ve başı suyun üstünde kalacak şekilde yüzmek en doğru yöntemdir.

Boğulan kişiyi kurtarmak bu konuda eğitim almış insanların işidir. İyi yüzme bilmeyenlerin etrafta cankurtaran olmadığında suya girmemeleri gerekir.

Boğulma Tehlikesi Atlatan Kişi Kıyıya Çıkarıldığında Ne Yapılmalıdır?

Boğulma tehlikesinden sonra karaya çıkarılan kişiye yapılacak ilk işlem nefes alıp almadığının kontrol edilmesidir. Eğer nefes almıyorsa 2 kez ağız yoluyla hava veriler ve kalbine 30 kez baskı yapılır. Bu işlem hastanın tekrar nefes almasını sağlamak amacıyla yapılır. Hasta daha sonra yan çevrilir. Bu sayede herhangi bir kusma durumunda soluk borusunu yabancı maddelerin tıkaması önlenmiş olur. Hemen 112 acil servis aranır ve ambulans gelene kadar hasta gözlem altında tutulur. Bu sayede boğulma tehlikesi atlatan bir insanın hayatı kurtarılmış olur.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz