Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Süt Dişleri Hakkında Her Şey

Süt Dişleri Hakkında Her Şey

Süt Dişleri Ne Zaman Çıkar?

Dişler çiğneme ve konuşma fonksiyonlarına katkıları ile yaşam konforu oldukça önemlidir. İnsan hayatı boyunca ağız içerisinde 20 adet süt dişi ve 32 adet daimi diş çıkar. Süt dişleri yaklaşık 6 aylıkken çıkmaya başlar ve 3 yaşına kadar çıkmaya devam eder. Zamanla süt dişlerinin yerini 6 yaşında çıkmaya başlayan daimi dişler alır. Genellikle 11-12 yaşlarında ağızdaki tüm süt dişleri dökülmüş olur. Çoğu insanda 20 yaş civarında en gerideki daimi dişlerin çıkmasıyla diş dizisi tamamlanır.

Süt Dişleri Ne Zaman Dökülür?

  ->  Üst ve alt çenede yer alan öndeki 8 diş 7-8 yaşlarında dökülür. Bu dişlerin dökülme sırası değişebilir.

  ->  Kanin (köpek) dişleri 10-12 yaş civarında dökülür.

  ->  Alt ve üst çenede yer alan azı dişleri ise 9-12 yaş aralığında değişen sıralar ile dökülebilir.

Süt Dişleri Nasıl Dökülür?

Süt dişleri de daimi dişler gibi kökleri sayesinde çene kemiğine ve periodontal bağlara tutunur. Belli bir zaman geçtikten sonra süt dişlerinin kökleri en alt noktasından başlayarak küçülmeye başlar. Bu küçülmenin sebebi kanda bulunan ve diş kökü hücrelerini parçalayan hücrelerdir. Kökün belli bir kısmı küçüldükten sonra çeneye bağlanma kuvveti ortadan kaybolur ve diş sallanmaya başlar. Sallanan diş ise ya kendiliğinden dökülür ya da diş hekimi tarafından çekilir.

Süt Dişleri Geç Dökülürse Ne Olur?

Bazı durumlarda süt dişleri dökülmesi gereken zamanda dökülmez. Bu da alttan gelecek daimi işin yanlış doğrultuda çıkmasına sebep olur. Yanlış doğrultuda çıkan dişler çocuğun ağzında kalıcı bir diş çarpıklığı meydana getirir. O yüzden uygun yaş geldiğinde dökülmeyen dişlerin çekilmesi gerekir. Nadir de olsa süt dişinin hiç dökülmediği görülebilir. Dökülmeyen süt dişleri diş hekimi tarafından değerlendirilir ve buna göre ya çekilir ya da ağızda bırakılır.

Süt Dişi İle Daimi Dişlerin Farkları Nelerdir?

  ->  Süt dişlerinin en dıştaki mine yapısı daimi dişlerinki kadar sert değildir ve daha çabuk kırılabilir.

  ->  Süt dişlerinin mineralize yapısında daha fazla organik madde ve su bulunduğu için daha kolay çürürler.

  ->  Süt dişleri belli bir yaştan sonra köklerden başlayan bir erime ile dökülmeye başlar. Daimi dişler ise iyi bir bakım ile ömür boyu ağızda kalabilir.

Süt Dişi Bakımı Nasıl Olmalıdır?

  ->  Süt dişlerinin de ağızda görüldüğü andan itibaren yumuşak kıllı fırçalar ile fırçalanması gerekir.

  ->  Çocuk diş macunları kullanılmalıdır. Çünkü yetişkinlere göre olan macunlar süt dişlerini yıpratabilir. Süt dişleri kalıcı dişler kadar dayanıklı değildir.

  ->  Çocukların dişleri ilk dönemlerde yalnızca ıslak fırçalar ile temizlenmelidir. Otuz aylık olduktan sonra fırçaların ucuna bezelye tanesi kadar macun koyulabilir. Ancak bu macunun flor içeriği yetişkin macunlarından daha düşük olmalıdır. Çünkü flor yutulduğu taktirde çocukların midesine zarar verebilir. Bu yüzden çocuklara özel diş macunları kullanılmalıdır.

  ->  Çocukların düzenli olarak diş hekimlerine götürülerek muayene ettirilmesi gerekir. Çünkü olası problemlere ne kadar erken müdahale edilirse tedavinin başarısı da o kadar yüksek olur. Örneğin ileride çocuğun ön dişlerinin arasının açık olmasına sebep olacak yapısal bir bozukluk yıllar süren diş teli tedavisine gerek kalmadan temelinden halledilebilir.

  ->  Çocukların diş çürükleri veya başka diş sağlığı problemleri önemsenmelidir. Bunların tedavileri asla aksatılmamalıdır. Süt dişleri geçici olsalar da kalıcı dişlere süre kazandırırlar. Ayrıca süt dişleri yeterince muhafaza edilemezse bu durumdan daimi dişlerin çıkma şekli de etkilenir.

  ->  Çocukların parmak emme veya anormal yutkunma hareketleri varsa önlem alınmalıdır. Çünkü bu tür hareketler süt dişlerinde eğilme ve duruş bozukluklarına yol açabilir.

Süt Dişi Bakımı Neden Önemlidir?

Süt dişlerinin iki temel görevi vardır. Birincisi daimi dişler çıkana kadar çocuğun çiğneme ve konuşma faaliyetlerini gerçekleştirebilmesini sağlamaktır. Diğeri ise daimi dişlerin düzenli bir şekilde ağız içerisine sıralanmasına yardımcı olmaktır. Süt dişleri erken dönemde kaybedilir veya eğrilirse çocuk için sıkıntılı bir durum ortaya çıkar. Bu nedenle süt dişleri erken dönemde çekilirse yerine gelecek daimi dişin düzgün çıkabilmesi için yer tutucu adı verilen aparatlar kullanılır.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
3 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 4,33 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz