Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Yağlı Ciltliler İçin Beslenme Kuralları

Yağlı Ciltliler İçin Beslenme Kuralları

Yağlı Cilt Nedir?

Deri altındaki yağ bezleri çok çalışıyorsa cilt yağlı diye sınıflandırılır. Yağ bezleri “sebum” adı verilen bir salgı üretir. Bu salgı yağ özelliklerine sahiptir. Sebum nedeniyle ciltte istenmeyen bir parlaklık oluşur. Parlaklık kelimesi kulağa hoş gelse de bahsettiğimiz şey elinize zeytinyağı bulaştığında oluşan görüntüye benzerdir.

Yağlı Cilt Problemleri ve Beslenme

Yağlı ciltlerde özellikle alın ve burun çevresinde gözenekler çok geniştir. Yağlı ciltlerde siyah nokta ve sivilce problemleri sık sık görülür. Beslenmenin ciltteki yağ problemini tamamen çözmesi mümkün değildir. Ama mevcut problemlerin ilerlemesini durdurmak için yediğimiz yiyeceklere özen göstermemiz şarttır. Genetik yapı cildin yağlılığı adına en önemli faktör olsa da vücudumuzun yediğimiz şeylerden meydana geldiğini unutmamalıyız.

Neleri Tüketmekten Kaçınılmalı?

-> Şeker ve tuz tüketimini azaltmak gerekir. Çikolata ve bisküvi gibi abur cubur yiyecekler ya fazla tuz ya da fazla şeker içerir. Bu yüzden ilk kural abur cubur yememektir.

-> Katkı maddesi içeren besinler tüketilmemelidir.

-> Tuz oranı yüksek olan turşu ve zeytin tüketimi sınırlandırılmalıdır.

-> Tüketilen besinlerdeki yağın az olmasına dikkat etmek gerekir. Özellikle tavuk derisi ve yağlı et gibi yüksek oranda hayvansal yağ içeren besinler tüketilmemelidir.

-> Yanmış yağlar ne olursa olsun tüketilmemelidir. Kızartma yağı vb. sıcağa maruz kalmış yağlar tüketilmemelidir. Zaten yağda kızartılan şeylerden de uzak durmak gerekir.

-> Mayonez gibi yağlı soslardan kaçınmak gerekir.

-> Kesinlikle alkol kullanılmamalıdır.

-> Kola, gazoz, hazır soğuk çaylar vb. şekerli içecekler tüketilmemeli. Şekerli içeceklerin asitli olanları çok daha zararlıdır.

-> Patates ve un tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Neleri Tüketmek Gerekir?

-> Yeterince su tüketilmelidir.

-> Koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir. Maydanoz, tere otu, kuzu kulağı, roka ve ıspanak bunlardan en bilinenleridir.

-> A vitaminini bolca içeren havuç, Trabzon hurması, kayısı, bal kabağı, portakal, mandalina gibi meyveler bolca tüketilmelidir.

-> Protein ağırlıklı beslenmek gerekir. Yağsız et çeşitleri tüketilebilir.

-> Yağ kullanılacağı zaman zeytinyağı tercih edilmelidir.

-> Bolca meyve ve sebze tüketmek gerekir.

-> Yeşil çay ve ada çayı günlük siyah çay tüketiminin bir kısmının yerini almalıdır.

-> Baklagiller ve tam tahıllı ekmekler B2 vitamini ihtiyacını gidermek adına tüketilmelidir. B2 vitamininin eksikliği cildin yağlanmasına neden olabilir.

-> Beyaz değil esmer pirinç kullanılmalıdır.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
3 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 3,67 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz