Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Yetişkinlerde ve Bebeklerde Su Çiçeği Belirtileri ve Tedavisi

Su Çiçeği Nasıl Bir Hastalıktır?

Su çiçeçeği virüs kaynaklı bir hastalıktır. Tükürük ve solunum yoluyla bulaşır. En çok 6-10 yaş grubu çocuklarda görülen bu hastalık, nadirde olsa 50-60 yaşlarında bile görülebilmektedir.Hastalık, çocuklarda hafif şekilde atlatılırken yetişkin bireylerde belirtileri daha ağır seyretmektedir. Su çiçeğinin aşısı vardır. Aşılamanın yaygın olmadığı yıllarda çok daha sık görülen bu hastalık günümüzde bir hayli azalmıştır. Eğer kişi aşılanmadıysa ve ergenlik çağına kadar bu hastalığı geçirmediyse kesinlikle 2 doz şeklinde aşılanmalıdır. Çünkü yetişkinlerde hastalığın zatürre, beyin hasarı gibi komplikasyonları çocuklardan daha sık görülür.

Su Çiçeği Aşısı %100 Koruyucu  Mu?

Su çiçeği aşısı, kullanılmaya başladıktan sonra hastalığın görülme sıklığı onda bire düşmüştür. Bu yüzden kesinlikle aşı yapılması gerekmektedir. Aşı 2 doz şeklinde yapılır. Birinci dozdan sonra %80,  İkinci dozdan sonra %95 koruyuculuk sağlamaktadır. Yalnız hamilelere, kortizon kullananlara ve aşının daha önceki dozunda alerjik reaksiyon gösterenlere aşı yapılmaz.

Su Çiçeği Belirtileri Nelerdir?

  ->  Ateş

  ->  Halsizlik

  ->  İştahsızlık

  ->  Kaşıntı

  ->  Yüz, boyun ve gövdeden başlayan daha sonra kol ve bacaklarda görülen döküntüler.

Su Çiçeği Tedavisi Ve İyileşme Süreci Nasıldır?

Su çiçeği virüs kaynaklı bir hastalık olduğu için antibiyotik tedavisi uygulanmaz. Tedavide temel prensip hastalığın yarattığı belirtilerin ortadan kaldırılmasıdır. Ateş varsa ateş düşürücüler veya kaşıntıları önlemek için çeşitli ilaçlar kullanılır. Hastalık kendi kendine 6-7 günde geçer. Hastalık virüsünün, döküntüler kabuk bağlayıp düzelene kadar bulaşma riski yüksektir. Bu yüzden döküntüler ortadan kalkana kadar kişinin toplum içine karışmaması tavsiye edilir. Normal durumlarda suçiçeği iyileştikten sonra deride iz kalmaz. Ancak hasta oluşan döküntüler ve lekelerle uğraşır yaralaştırırsa veya bu döküntülerde bakteriyel bir enfeksiyon oluşursa iz kalma ihtimali vardır.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz