Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Yirmi Yaş Dişinin Çekilmesi Gereken Durumlar

Yirmi Yaş Dişinin Çekilmesi Gereken Durumlar

Yirmi Yaş Dişi Nedir?

20 yaş dişleri çenenin en arka kısmında yer alır. Genellikle 16-20 yaş aralığında çıkar ya da çıkmaya çalışarak ağrı yaparlar. Yirmilik dişler, diş hekimi korkusu olanlar için gerçek bir kabustur.

 

Yirmi Yaş Dişleri Neden Ağrı Yapar?

Yirmi yaş dişlerinin sağlıklı çıkmamasının çeşitli nedenleri vardır. Artık her şeyin yeterince pişmiş ve yumuşak halde yenmesi bir çeşit evrime neden olmuştur. Çiğneme ihtiyacının azalmasıyla yirmilik dişlerin işlevini kaybetmesi bu evrimin temel sebebi olmuş ve sonunda yirmilik dişler kendine çenede yer bulamaz hale gelmiştir. Bununla birlikte çene darlığı gibi sebepler de yirmilik dişlerin gömülü kalmasına neden olmaktadır. Bazen yarı gömülü de olabilir. Diğer dişleri kaydırıp diş düzenini bozarak kendine yer de açabilir. Eğer yirmilik dişleriniz sağlıklı çıkmadıysa her durumda farklı bir sorun oluşturur.

 

Yirmi Yaş Dişi Kesinlikle Çekilmeli Mi?

20 yaş dişi zorunlu durumlar dışında çekilmemelidir. Sağlıklı bir yirmilik diş de diğer dişler kadar önemlidir. 8 yaş ve 12 yaş dişleri kaybedildiğinde köprü için kullanılabilir ve sağlıklı çıktığı takdirde sindirim için de önemlidir.

 

Çekilmesi Gereken Durumlar:

-> Yamuk çıkıyorsa ya da gömülü haldeyken diğer dişlere baskı yapıyorsa

-> Çene kemiğinin altında kalıyorsa

-> Çıkarken kendine yer açmak için diğer dişleri iteleyerek tüm diş dizilimini bozuyorsa

-> Önündeki dişe baskı yapıyorsa

-> Üzerindeki besinler temizlenememesi sonucu çürümeye başladıysa ya da önündeki dişi çürütüyorsa kesinlikle çekilmesi gerekir.

Yirmi yaş dişi nasıl çekilir-UzmanTedavi.NET

 

Yirmi Yaş Dişi Nasıl Çekilir?

Yirmilik diş normal şekilde çıkıyorsa sıradan bir dişin çekilmesinde kullanılan yöntemler kullanılır. Yirmilik dişin önündeki diş ile yirmilik dişin arasına düz tornavidaya benzeyen bir alet sokulur ve öndeki dişten kuvvet alınarak yirmilik diş oynatılır. Fakat yirmilik diş kemik ya da et dokusunun altında kalıyorsa ameliyat prosedürü uygulanacaktır. Ameliyatta dişin durumuna göre değişebilecek cerrahi teknikler kullanılır.

 

Acı Hissedilir Mi?

Ameliyattan önce lokal anestezi uygulanır. Anestezi iğnesinin sebep olduğu küçük acı dışında hiçbir acı hissedilmez. Dokunma ve bastırma hisleri algılanabilir fakat bunlar acı şeklinde olmaz.

 

Çekildikten Sonra İyileşmesi Nasıl Olur?

20 yaş dişi çekildiğinde geride büyük bir yara kalacağı için çekim sonrası da öncesi kadar önemlidir. Doktorun vereceği antibiyotikler sayesinde yara enfeksiyon ve iltihaptan korunur. Diş hekimi gerekli görmezse antibiyotik yazmayabilir. Çekim ameliyatla yapıldıysa sonrasında katı içeren hiçbir şey yenmemelidir. Çünkü yaranın üstünde kalan bir besin parçası yaranın iyileşmesini önleyebilir ve enfeksiyona sebep olabilir. Ağızdaki kan kesinlikle tükürülmemelidir, yarayı iyileştiren şey kandır.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
1 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 5,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz