Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Zona Belirtileri ve Tedavisi

Zona Nedir?

Zona deride görülen ve yara benzeri oluşumlarla kendini belli eden bir hastalıktır. Zona, deride görülen diğer hastalıklar gibi dış etkenlerden veya cilt problemlerinden kaynaklanmaz. Zonanın ortaya çıkış sebebi sinir uçlarının iltihaplanmasıdır. Omurilikten çıkan tek bir sinirin en uç bölgesinde meydana gelen iltihap cilt yüzeyinde kırmızı renkli ve genellikle kabartılı yaralar olarak kendini gösterir. Her yaş grubunda görülebilen bu problem gençlerde daha hafif belirtiler gösterir. Yaşlılarda ise çok şiddetli ağrılar meydana getirebilir. Şiddetli ağrılar nedeniyle zona hastalığı, gece yanığı olarak da isimlendirilir.

Zona Hastalığının Oluşması İçin Neler Gerekir?

  ->  Herpes zoster (Zona virüsü)’in bulaşması

  ->  Bağışıklık sisteminin zayıf olması

  ->   Virüsün sinir uçlarına yerleşerek atağa geçebilmesi

Zona Belirtileri Nelerdir?

  ->  Zonanın ilk belirtisi yara oluşan bölgelerde şiddetli ağrı duyulmasıdır. Zonadan kaynaklanan ağrılar başka problemlerle karışrtırılabilir. Örneğin karında çıkan zonanın ağrısı, sindirim problemi sanılabilir. Çünkü sinir kaynaklı oluşan zonanın acısı da vücudun derinlerinden geliyormuş gibi hissedilir.

  ->  Daha sonra yara bölgelerinde döküntüler oluşur.

  ->  Döküntülerin arasında yer yer içi sıvı dolu kabarcıklar bulunur.

Zona Bulaşıcı Mıdır?

Zona virüsü ömür boyu omurilik içinde yer alır. Virüs, dönem dönem atak yaparak yaralar oluşturur. Daha sonra bu yaralar iyileşir ancak zona mikrobu vücuttan temizlenemez. Zona, yalnızca derideki kabarcıkların patlatılması sonucu başka insanlara bulaşabilir. Ancak bulaşma ihtimali çok düşüktür.

Zona Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

  ->  Zona hastaları kesinlikle karaciğeri ve böbrekleri yoran alkol kullanmaktan uzak durmalıdır.

  ->  Zona virüsü, atak yapabilmek için vücut savunma sisteminin baskılanmasına ihtiyaç duyar. Bu nedenle vücut savunma sistemini güçlü tutabilmek için bol miktarda C vitamini alınması gerekir. C vitamini denildiğinde akla ilk gelen kaynak turunçgillerdir.

  ->  Zona virüsünün atak yaparak yara oluşturmasını sağlayan bir etken de soğuk algınlığıdır. Bu nedenle özellikle kış aylarında sıcak içecekler tüketmek gerekir. Bir de vitamin değeri yüksek olan bitki çayları içilirse ekstra fayda sağlanır.

Zona Nasıl Tedavi Edilir?

Zona tedavisinde istirahat çok önemlidir. Zira zona virüsü vücut direncinin düştüğü dönemlerde kendini gösterir. İlaç olarak ilk üç gün anti viral ilaçların kullanımı yaraların iyileşmesi için oldukça faydalıdır. Zona nedeniyle oluşan yaralar asla kaşınmamalı ve patlatılmamalıdır. Bu yaralara pudra veya nemlendirici kremler sürmek gerekebilir. Zonanın kalıcı bir tedavisi yoktur. Yalnızca hastalık atak yaptığında ortaya çıkan olumsuz görüntü düzeltilmeye çalışılır.

Zona Hastalığı Deride İz Bırakır Mı?

Zona virüsü her hastada aynı etkiyi göstermez. Bazı hastalarda sık atak yapan ve derin yaralar oluşturan virüs bazı hastada 2-3 yılda bir yüzeysel yaralar meydana getirir. Nadiren ve derin olmayan zona yaraları genellikle iz bırakmaz. Ancak sık çıkan ve derinlere ilerleyebilen yaralar iz bırakarak iyileşir. Zona yaraları sonucu iz kalıp kalmama durumunu yarada bakteriyel enfeksiyon oluşması durumu da etkiler. Eğer bir bakteriyel enfeksiyon oluşmuşsa yara derinleşir ve geç iyileşme görülür. İyileşme süresi uzadıkça deride iz kalma ihtimali de artar.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz