Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Anne Karnındaki Bebeğin Aylara Göre Gelişimi

Anne Karnındaki Bebeğin Aylara Göre Gelişimi

Hamilelik Nasıl Başlar?

Hamileliğin başlayabilmesi için erkeğin spermleri ile dişinin yumurtalarına ihtiyaç vardır. Dişideki döllenmiş yumurta değişime uğrar ve zigot haline gelir. Zigot, büyüyüp gelişeceği ortam olan rahmin içine doğru hareket eder. Sonra rahim duvarına yapışır ve bu aşamadan sonra embriyo adını alır. Embriyo oluştuktan sonra bilimsel olarak hamilelik başlamış demektir.

Hamileliğin 1. Ayında Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

İlk ay içerisinde embriyo bölünerek çoğalır. Bu süreçte idrar testi ile hamileliğin anlaşılması güçtür. Yalnızca kan testleri ile hamilelik tanısı koyulabilir. Hamileliğin ilk ayı fazla belirti vermediği için genellikle anne adayı durumun farkında değildir. Ancak karnın içerisinde hamilelik süreci için gerekli olan ortam oluşmaya başlamıştır. Bebeğin 9 ay boyunca içinde kalacağı plasenta ve bebeği anneye bağlayan kordonun oluşması bu süreçte gerçekleşir. Bebeklerin gelişim bozuklukları genellikle bu ay içinde gerçekleşir. Çünkü anne adayları hamilelikten habersizken alkol, sigara veya radyasyon gibi zararlı etkenlere dikkat etmez.

Hamileliğin 2. Ayında Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

İkinci ay içerisinde bebek yaklaşık olarak 2 cm büyüklüğe ulaşmıştır. Belli belirsiz de olsa bebeğin kol ve bacak çıkıntıları görülebilir. Ayrıca bebeğin kalp atışları da duyulmaktadır. Annenin hormon salgıları bu ay içerisinde  katına çıkabilir. Bebeğin gelişebilmesi için bu hormonlar çok önemlidir.

Hamileliğin 3. Ayında Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

Ultrasonda bebeğin başı ile gövdesi ayrı biçimde izlenmeye başlar. Baş ile gövde yaklaşık aynı hacimdedir. Kol ve bacaklar hafif de olsa hareketlenmiştir. Üçüncü ay içerisinde bebeğin genetik bir hastalığı olup olmadığına dair testler yapılabilir. Bebeğin bazı sistemleri, parmakları ve iç genital organları oluşmaya başlar. Bebeğin ilk gelişen ve çalışmaya başlayan organlarından biri de böbreklerdir.

Hamileliğin 4. Ayında Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

Bebeğin organları daha net izlenmeye başlanmıştır. Ayrıca göbek kordonu ve plasenta  da belirginleşir. Bu ay içerisinde bebeğin cinsiyeti ayırt edilebilir. Dördüncü ayın sonuna doğru bebeğin ağırlığı yaklaşık 250 grama ulaşmıştır. Dördüncü ay içerisinde bebeğin kaş çatma, somurtma tarzında mimikleri oluşmaya başlar.

Hamileliğin 5. Ayında Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

Beşinci ayda bebeğin işitme fonksiyonu gelişmiş ve göz kapağı hareketleri başlamıştır. Beşinci ayın en belirgin özelliklerinden birisi dişlerin gelişmeye başlamasıdır. Ayrıca göğüs ucundaki renkli kısım da beşinci ay içinde oluşur. Bu ay içerisinde bebek yaklaşık 500 gr ağırlığında ve 30-32 cm boyundadır.

Hamileliğin 6. Ayında Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

Bebeğin tüm sistemleri gelişmiştir. Yaklaşık olarak 750-800 gram ağırlığa ulaşan bebeğin hareketleri dışarıdan hissedilebilecek seviyeye gelmiştir. Ayrıca bu dönemde bebek dışarıdan duyduğu sesleri algılayıp hafızasını şekillendirmeye başlamıştır. Bu ay içerisinde bebeğin el-kol hareketleri daha kontrollü bir hal alır.

Hamileliğin 7. Ayında Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

Bebeğin erken doğum halinde yaşama şansı artmıştır. Çünkü bu dönemde akciğerler dış ortama uyum sağlayabilecek düzeye erişir. Bebeğin derisi hala buruşuk bir yapıya sahiptir. Bebeğin bağışıklık sistemi de bu ay içinde gelişir ve savunma hücreleri çoğalır. Ayrıca 7. ayın sonunda bebek 1.700 grama kadar ulaşabilir.

Hamileliğin 8. Ayında Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

Sekizinci ayda bebeğin boyutu giderek artar. Ancak içinde bulunduğu suyun hacmi aynı oranda büyümez. Bu nedenle bebeğin hareketleri kısıtlanmaya başlamıştır. Bebek, doğuma hazırlık için bir miktar aşağı yönde konumlanır.

Hamileliğin 9. Ayında Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

Dokuzuncu ay içerisinde artık her an doğum beklenmelidir. Aile doğum sancılarının başlaması durumunda ne yapılacağını kararlaştırmalı ve bebeği beklemelidir. Bu ay içerisinde de bebeğin hareket kapasitesi azalır ancak boyu ve gücü arttığı için gün içerisinde 8-9 kez annenin bebek hareketlerini hisseder. Bu durum bebeğin sağlıklı olduğunun göstergesidir. Büyük olasılıkla 9. ayın sonuna kadar doğum gerçekleşir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz