Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Güneş Alerjisi Nedir?

Güneş Alerjisi Nedir?

Güneş Alerjisi Nedir?

Güneş alerjisi, cildin güneşin zararlı ışınlarına karşı aşırı hassas olması şeklinde ifade edilebilecek bir durumdur. Genellikle; kızarıklık, yanma ve su toplama şeklinde belirtileri ortaya çıkar. Kulaklarda, yüzde ve güneşe doğrudan maruz kalan bazı bölgelerde egzama hastalığını andıran görüntüler ortaya çıkabilir. Etkisi birkaç gün sürer. Güneş alerjisi ciltte bene benzeyen, açık kahverengi ve düzensiz lekeler de oluşturabilir. Burundaki tıkanıklık, kaşıntı ve akıntının sebebi de güneş alerjisi olabilir.

Güneş Alerjisi Gözleri Nasıl Etkiler?

Bazı kişilerde güneş alerjisi gözleri de etkileyebilir. Güneşe çıktıktan sonra gözlerde:

  -> Yanma

  -> Acı

  -> Kızarıklık

  -> Kanlanma

  -> Sürekli göz kırpma ihtiyacının hissedilmesi

gibi belirtiler güneş alerjisinin işareti olabilir. Güneş gözlüğü kullanmak zararlı ışınları engelleyerek hem gözde hem de göz çevresindeki deride alerji etkilerinin oluşmasını engeller. Ancak kullanılacak güneş gözlüğünün ultraviyole ışınları engelleme özelliği olmazsa hiçbir anlamı olmaz.

 

Güneş Alerjisi Kimlerde Görülür?

Açık tenli kişilerde ve kadınlarda görülme oranı fazladır. Koyu ten rengine sahip kişilerin derileri güneşe karşı daha dayanıklıdır.

 

Güneş Alerjisi Neden Olur?

Genetik yatkınlık güneş alerjisinin temel sebebidir. Ancak tetikleyici birçok faktör vardır. Tüketilen bazı besinler ve ilaçlar güneş alerjisine neden olabilir. Tansiyon ve şeker hastalığı ilaçları arasında, antibiyotik ve ağrı kesici gruplarında güneş alerjisini tetikleyen ilaçlar vardır. Deriye temas eden şeylerde de tetikleyici maddeler bulunabilir:

  **  Başta incir olmak üzere bazı bitkiler

  **  Parfümler

  **  Kozmetik ürünler

güneş alerjisini tetikleyebilir. Çeşitli sebeplerden dolayı bazı enzimlerin vücutta azalması da alerjisi durumunu aktif hale getirebilir.

 

Güneş Alerjisi Hastalık Belirtisi Olabilir Mi?

Romatizma hastalıkları kendini güneş alerjisiyle belli edebilir. Cilt kanserine de yol açan ve güneşe karşı aşırı hassasiyetle kendini belli eden bazı genetik hastalıklar da vardır.

 

Güneşten Nasıl Korunmak Gerekir?

Yapılması gereken ilk şey güneşte kalma süresini aşamalı olarak artırmak ve 11.00 ile 15.00 arasında güneşe çıkmamaktır. Hafif güneş alerjisi yaşayan kişilerde, ilkbahar aylarında güneşe az az çıkarak cildin mukavemetini artırmak bu sorunu çözebilir. Bunun dışında alerjiyi tetikleyen ilaç ya da başka bir madde varsa o tespit edilmelidir. Güneşe çıkarken koruyucu kozmetik ürünleri kullanmak gerekir ve uzun kollu giymek de faydalı olur.

 

Güneş Alerjisinin Tedavisi Nedir?

  **  Güneş alerjisi ortaya çıktıktan sonra oluşan tahribatın şiddeti azsa evde deriyi sakinleştiren ve nemlendiren kremler kullanılabilir.

  **  Tahribat fazlaysa tedavi edici kremler hekim tavsiyesiyle kullanılır.

  **  Güneş alerjisinin deride bıraktığı izler lazer ve kimyasal peeling gibi yöntemlerle yok edilebilir.

  **  Çocuklardaki güneş alerjisi bazı tipleri hariç genellikle büyüdükçe derinin güneşe karşı hassasiyetinin azalmasıyla geçmeye meyillidir.

  **  Güneş alerjisinin gözlerdeki etkisi kişinin güneşe hassasiyetine göre tehlikeli olabilir. Uzman bir göz doktoruna muayene olarak tavsiyelerini almak çok önemlidir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
5 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 3,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz