Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Karın Kası İçin Nasıl Beslenmek Gerekir?

Karın Kası İçin Nasıl Beslenmek Gerekir?

Karın Kası Nasıl Belirgin Hale Gelir?

Erkek fiziği konusunda yaklaşık 20-30 yıl öncesine kadar yalnızca kol ve omuz kaslarının görüntüsü önemliydi. Bunun dışında kalan kısımların yağlı ve sarkık olmaması yeterli sayılıyordu. Ancak son dönemlerde karın kaslarının görüntüsü vücuduna özen gösteren erkeklerin en çok ilgilendiği konulardan biri haline geldi. Ön tarafta six pack ve yanlardaki adonis kaslarının net bir biçimde görülebilmesi için 2 şeye özen göstermek gerekir: Karın kaslarını geliştirmeye (büyütmeye) ve karın bölgesindeki yağlardan kurtarmaya.

Karın Bölgesindeki Yağlardan Kurtulmak

Öncelikle vücutta özellikle bir bölgeyi zayıflatacak bir egzersiz ya da diyet olmadığı unutulmamalıdır. Karın kası çalışırken sadece göbekteki yağlar erimez. Karın bölgesindeki yağlardan kurtulmanın tek yolu vücudun tamamındaki yağ oranını düşürmektir.

  • Düzenli olarak koşu, yüzme gibi sporlar yapmak tüm vücuttaki yağların yakılmasını hızlandırır.
  • Karın kası egzersizleri bölgesel zayıflama sağlamasa da karnı sıkılaştırır ve en azından yağların sarkmasını önler.
  • Kalori bakımından düşük yiyeceklerle beslenmek ve günlük ihtiyacın altında enerji verecek  miktarda besin tüketmek yağların yakılması için en önemli unsurdur.

 

Karın Kası İçin Nasıl Beslenmek Gerekir?

  • Yağda kızaran besinlerden; kola, gazoz gibi şekerli ve asitli içeceklerden; beyaz un ve beyaz pirinçten uzak durmak gerekir.
  • Tuz, doğrudan kilo ve yağ artışına sebep olmaz. Ancak fazla tuz vücutta su tutulmasına sebep olur. Bu da kasların net bir şekilde görünmesini engeller. Besinlerin içeriğinde insanlar için yeterli tuz vardır. Ekstra tuz tüketimine gerek yoktur.
  • Yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinin tüketilmesi faydalı olacaktır. Bunlar hem yağlanmaya sebep olmayan hem de protein değeri yüksek olan gıdalardır.
  • Yağlı kırmızı et yerine, buharda pişen tavuk ve balık eti tüketilmesi hem yağlanma miktarını azaltacak hem de kas oluşumu için gerekli protein ihtiyacını karşılayacaktır.
  • Öğünlerde karbonhidrat kaynağı olarak makarna yerine bulgur tüketilmesi kas gelişimi ve yağ tutulumunu azaltma açısından faydalıdır.
  • Sabah kahvaltılarında kaşar peyniri yerine yağsız beyaz peynir tüketmek gerekir. Yağ oranı düşük bir kahvaltı alınan proteinin daha fazla kullanılmasını sağlar.
  • Vücuttaki yağlar, ancak günlük ihtiyaçtan daha az enerji alındığında erimeye başlayacaktır. Bu nedenle günlük aktivitelere, spora ve kilo miktarına göre ihtiyaç duyulan enerji miktarı belirlenmeli ve bundan 400-500 kalori daha az enerji alınmalıdır. Yani tüketilen besinlerin kalori değerleri iyi bilinmeli ve buna göre öğünler hazırlanmalıdır.
  • Hem enerji elde etmek hem de açlığınızı bastırmak için en ideal besin fıstık ezmesidir. Doğal fıstık ezmesi, vücuttaki yağlanmayı azaltmak adına oldukça faydalı olacaktır.
  • Yumurta oldukça faydalı ve lezzetli bir gıdadır. Ancak yağlanmayı azaltmak ve kas miktarını artırmak isteyenler yumurtayı dikkatli tüketmelidir. Yumurtanın beyaz kısmı tamamen proteinden oluşmaktadır. Ancak sarı kısmında yüksek miktarda karbonhidrat bulunur. Bu nedenle yumurtanın yalnızca beyaz kısmı tüketilmelidir.
  • Akşam yemeği ile ertesi gün sabah kahvaltısı arasında vücut aç kalır ve depoladığı yağları tüketir. Bu süre uzun tutulursa daha fazla yağ yakılması sağlanır. Bunun için de aksam 7 ile ertesi sabah 7 arasında yemek yememek yağ yakımı için faydalı olacaktır.
  •  Su içmek karın kaslarının ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Su, hem tüketilen yemeklerin sindirimini kolaylaştırır hem de metabolizma hızını artırır. Ayrıca egzersiz ile yıpranan karın kaslarının gelişerek yeniden yapılabilmesi için suya ihtiyaç vardır. Gün içinde tüketilmesi gereken suyun yerini asla meyve suyu, çay vs. ile doldurmaya çalışmayın. Çünkü hiçbir içecek saf suyun eksikliğini kapatamaz.
  • Alkolden uzak durmak gerekir. Çünkü alkol tokluk hissi oluşmasını önler. Bu nedenle normalden daha fazla yemek tüketilmesine sebep olur. Ayrıca alkol sindirim sistemini yavaşlatır. Sindirim sistemi yavaşladığında vücuttaki yağ depoları büyümeye başlar. Bu yağ depoları arasında en fazla büyüyen göbek çevresindeki yağ dokusudur.
  • Yemekler sindirim sisteminden geçtiği sırada vücudun ihtiyacı olan kısmı emilir kalan kısım ise depolanır. Sindirim sistemine birim zamanda kaldırabileceğinden daha fazla yük vermek yağ depolanmasına yol açar. Ancak kas gelişimi için yüksek miktarda besin de gereklidir. Bu iki olayı dengeleyebilmek için sporcunun ihtiyacı olan besin miktarı 3 değil 6 öğüne bölünür. Sonuç olarak hem kasların gelişmesi için yeterli besin alınır hem de alınan tüm besin faydalı kullanılarak yağlanmaktan korunulur.
  • Diyet fiziksel olduğu kadar zihinsel yorgunluk da oluşturur. Bu zihinsel yorgunluğun sebebi sevilen yemeklerden uzak durulmasıdır. Diyetten bıkmamak ve uzun zaman sürdürebilmek için haftada bir öğün özgür beslenmenizi tavsiye ederiz.

 

Karın Kası Nasıl Büyütülür?

Kas gelişiminin temel kuralları karın kasları için de geçerlidir. Bir kas ne kadar zorlanırsa o kadar gelişir. Bu nedenle karın kaslarının büyümesi için saatlerce boş şekilde mekik çekmek yetmez. Bu yalnızca karın kaslarını yorgunluğa daha uzun süre dayanacak kondisyona getirir. Karın kaslarını büyütmek için sürekli egzersizin zorluğunun arttığı bir program uygulamak gerekir. Ancak bu şekilde karın kasları büyür. Karın kası egzersizleri ile ilgili anlatımımızı inceleyebilirsiniz. Bunun yanında kas gelişimi için protein ağırlıklı beslenmek de önemlidir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
19 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 4,95 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz