Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Sinüzit Belirtileri, Tedavisi ve Ameliyatı

Sinüzit Belirtileri, Tedavisi ve Ameliyatı

Sinüzit Nedir?

Alın, göz ve burun çevresindeki kemikler boşluklu yapıdadır. Kemiklerin içindeki bu kanallara sinüs ismi verilir. Sinüslerin burna açıldığı bölgeler tıkandığında kanalların içinde iltihap oluşur. Bu iltihaba sinüzit denir. Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının tekrar etmesi ile ortaya çıkar.

 

Sinüzit Ne Kadar Sürer?

Sinüzitin akut ve kronik olmak üzere iki çeşidi vardır. Akut sinüzit nezle ile başlar ve nezlenin etkili olduğu süreçten sonra biter. Ancak kronik sinüzitin semptomları aylarca sürebilir.

 

Sinüzit Belirtileri

-> Gözlerin çevresinde ağrı

-> Üst dişlerin ağrısı sanılabilen ve yanakta kendini belli eden ağrılar

-> Burun tıkanıklığı

-> Sarı-yeşil ya da kanlı burun akıntısı

-> Yüzde basınç hissedilmesi

-> Kafanın öne eğilmesiyle artan baş ağrıları

-> Ağzın kötü kokması

-> Ateş

-> Öksürük

-> Geniz akıntısı

-> Mide bulantısı ya da ağrısı

 

Sinüzit Neden Olur?

Sinüzite genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları neden olur. Akut halde meydana gelen sinüzit 15 gün içinde iyileşir. Ancak burundaki yapısal bozukluklar, iri geniz etleri, genetik mukoza problemleri ve alerji sinüzitin kronik hale gelmesini kolaylaştırır.

 

Islak Saçla Dışarı Çıkmak

Islak saçla dışarı çıkmak sinüziti tetikleyebilir. Ancak ıslak saçla dışarı çıkıldığında hissedilen ağrı zannedilenin aksine sinüzit nedeniyle oluşmaz. Yüzün aniden üşümesi ile alındaki kasların gerilmesi bu ağrıya neden olur.

 

Sinüziti Azdıran Nedir?

-> Kuru hava sinüziti azdırır. Özellikle kaloriferli evlerde hava iyice kuruduğu için bu problemin yaşanması muhtemeldir. Sinüzit sorunu ciddi boyutta yaşam kalitenizi etkiliyorsa ortamdaki havayı nemlendiren cihazlardan alabilirsiniz. Ancak bu cihazlar küf yaptığı için sıklıkla temizlenmeleri gerekir. Aksi takdirde küfün tetikleyeceği alerji sinüziti azdırır.

-> Alerji varsa bu kontrol altına alınmalıdır. Alerji sinüziti artırır.

-> Üst solunum yolu enfeksiyonu meydana geldiğinde özellikle yüzü fazla soğuğa maruz bırakmamak gerekir. Ayrıca uçak seyahati ve su altı dalışı da üst solunum yolu enfeksiyonu yaşayanlar için sinüzit adına kaçınılması gereken durumlardır.

 

Nasıl Tedavi Edilir?

Akut (geçici) sinüzitin tedavisi ilaçlarla ve antibiyotiklerle yapılır. Kronik hale gelen ve geçmeyen sinüzitlerde cerrahi tedavi gündeme gelir. Cerrahi tedavi sinüzit gibi sinüzite neden olan geniz eti vb. yapısal bozukluklara yönelik de olabilir.

Son dönemde geliştirilen ve damar açmada kullanılan balon tedavisine benzer bir yöntemin sinüsleri açmada da kullanılması söz konusudur. Bu yöntemle neredeyse hiç kanama yaşanmadan tedavi tamamlanabilir. Böylece iyileşme süreci çok kısa olur.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz