Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Sinüzit Nasıl Geçer? Belirtileri Nelerdir?

Sinüzit Nedir ?

Burundan başlayıp alın,şakak ve göz çevresinde sonlanan hava dolu kanallara sinüs denir. Sinüslerin içinde burun mukozası bulunmaktadır.Bu mukoza tarafından üretilen salgı solunum yollarına giden havayı ısıtmakla görevlidir. İşte bu mukozanın çeşitli nedenlerle iltihaplanmasına sinüzit denir.Sinüzit teşhis ve tedavi bakımından ikiye ayrılır.Birincisi hastada kısa süreli bir tetikleyici etken nedeniyle oluşan akut sinüzit,ikincisi ise hastada uzun yıllar belirti veren ve hastanın rahatsızlık duymasına sebep olan kronik sinüzittir.

Sinüzit Belirtileri ve Teşhisi

Sinüzit, genellikle kendisini baş ağrısıyla belli eder.Hasta başını öne doğru eğdiğinde, ani kafa hareketleri yaptığında veya yürürken başında yoğun bir ağrı hisseder.Bu gibi durumlar kişiye sinüzit olma ihtimalini düşündürmelidir.Sinüzitin kesin tanısının konabilmesi için kesinlikle bir kulak burun boğaz uzmanına muayene olunması gerekmektedir.Akut sinüzitin kesin tanısı için doktor tarafından ağrılar ne sıklıkta oluyor, burun akıntınız ne renk, herhangi bir görme sorunu yaşadınızmı gibi sorular sorulur.Kronik sinüzitte ise endoskopi ve bilgisayarlı tomografi sonuçları incelenerek doktor tarafından kesin teşhis koyulur.

Sinüzitten Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?

  ->  Kış aylarında atkı kullanarak daha sıcak bir hava solunmalıdır.

  ->  Aşırı soğuk günlerde mecbur kalınmadıkça sokağa çıkılmamalıdır.

  ->  El temizliği başta olmak üzere temizlik ve hijyene dikkat edilmelidir.

  ->  Sinüzit enfeksiyonu taşıyan kişilerle yakın temas kurulmamaldır.

  ->  Boğaz enfeksiyonu burun yoluyla sinüslere taşınabilir. Bu nedenle özellikle kış aylarında sıcak içecekler tüketerek boğaz enfeksiyonlarından korunmak gerekir.

Sinüzit Tedavisi İçin Neler Yapılmalıdır ?

  ->  Günde 2-3 litre su tüketilmelidir.

  ->  Bulunduğumuz odanın havası, varsa buhar makinası yoksa kaynatılan bir suyun oda içinde bekletilmesiyle nemlendirilmelidir.

  ->  Burna tuzlu su çekerek sinüsler temizlenmeli ve hava alış-verişimiz rahatlatırmalıdır.

  ->  Bunlar hastanın kendisi ağrıları azaltmak ve hastalığı iyileştirmek adına yapabileceği şeylerdir.Birde doktorlar tarafından yapılması gerekebilen müdaheler vardır.Örneğin;

  ->  Sinüs mukozasındaki enfeksiyonu engellemek için antibiyotik tedavisine başlanması

  ->  Cerrahi yollarla sinüs kanallarının açılıp temizlenmesi

  ->  Hava alış verişini engelleyen bir burun kemiği eğriliği ( septum deviyasyonu) varsa ameliyatla düzeltilmesi

  ->  Sinüste meydana gelen ağrıların sebebi diş kaynaklıda olabilir.Böyle bir durumda ise doktorun önce ağrının kaynağından emin olması eğer sinüs ağrısına sebep olan enfeksiyonlu bir diş varsa uygun tedaviyi uygulayarak hastayı bu sıkıntıdan kurtarması gerekmektedir.

Sinüzit Bulaşıcı Mıdır?

Sinüslerde enfeksiyon oluşumuna sebep olabilen 2 tür mikrop vardır. Bunlar virüsler ve bakterilerdir. Virüsler hava yoluyla kolay taşınabildiği için virüs kaynaklı sinüzitler de kolaylıkla bulaşabilir. Ancak bakteri kaynaklı sinüzitler için aynısını söylemek mümkün değildir. Çünkü bakteriler hem hava yolu ile bulaşamazlar hem de antibiyotik ile kolaylıkla koy edilebilirler. Ancak yinede kaynağı ne olursa olsun sinüzit enfeksiyonu taşıyan bir kişi ile hastalığın atak yaptığı dönemde yakın temas kurmamak gerekir. Aksi halde kısa sürede hastalık bulaşıp belirtiler görülmeye başlayabilir.

Sinüzit Ağrısı Kış Aylarında Neden Artar?

Kış aylarında grip ve soğuk algınlığı gibi problemler artar. Bu problemler sinüslerde iltihap oluşumunu artırır. Ayrıca aşırı soğuyan havalar vücudun enfeksiyon ile mücadele gücünü düşürür. Tüm bu nedenlerden ötürü kış aylarında sinüzit kaynaklı baş ağrıları artar.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz